Чужденци стават хазяи у нас

0
1539

Купуват жилища в София, за да ги дават под наем, предпочитат едностайни или двустайни апартаменти до около 60 000 евро

Повишен интерес към покупка на недвижими имоти в България от чужденци се наблюдава в последно време. Интересът на чужденците е към столицата, това е логично, защото тя е най-големият имотен пазар в страната, твърдят брокери.

Чужденците са от различни страни, но малко повече са британците. „Засега инвестиционните сделки са с имоти от ниския сегмент, защото в него успяваме да предлагаме много добро съотношение между цена и качество. Отделно страната ни е конкурентна заради природните ни дадености”, смятат брокери, цитирани от „Монитор”.

Скъпи и луксозни апартаменти за даване под наем купуваха предимно състоятелни българи. В този сегмент от пазара не можем да привлечем чужди инвеститори, защото трудно можем да се конкурираме с богатите и развити страни от Западна Европа.

Но в курортите ни чужденците са готови да дават по 25 000-30 000 евро за ваканционно жилище. През последните месеци най-високата цена, на която е била сключена сделка за жилище в наш курорт, е 45 000 евро, сочат данните на Bulgarian properties.

„Поевтиняването в Банско продължава да привлича купувачи, като най-голям е интересът от страна на британците, а руснаците инвестират много по-малко от преди. Почти всички, сключили сделка в ски курорта, идват през почивките си, а през останалото време го дават под наем. За тях е важно ваканционните имоти да бъдат в комплекс с осигурена поддръжка”, уточняват брокери. /БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук