Чума в Китай

0
3023

Черната смърт пак е тук: Двама с чума в Китай

50 хил. случаи са регистрирани в целия свят за 20 години

Властите в Китай обявиха, че двама души са лекувани от чума. Това е вторият път, в който болестта, причинила една от най-смъртоносните пандемии в историята на човечеството, се завръща в този регион. През май двойка от Монголия разви бубонна чума, след като изяде суров бъбрек от мармот. И мъжът и жената починаха.

Новите пациенти са също от китайската провинция Монголия. Те са били диагностицирани с пневмонична чума от доктори в столицата Пекин. Властите са взели нужните карантинни мерки.

Чумата се причинява от бактерия, която се предава от бълхи или заразени животни. Тя се развива в три различни форми – бубонна чума, която засяга и подува лимфните възли, септицемична чума, която заразява кръвта и пневмонична чума, която поразява белите дробове.

Китайските пациенти са заразени с най-опасния от трите вида. Ако не се лекува,  пневмоничната чума винаги е фатална, според СЗО.

През Средновековието пандемия от чума в Европа убива близо 50 милиона души. От тогава човечеството е изобретило антибиотици, които могат да лекуват всякакви инфекции, стига да бъдат хванати на време. Но чумата не си е отишла. Напротив – в последните години се завръща.

От 2010 до 2015 година повече от 3248 случая са били регистрирани в света. За 584 души изходът е бил фатален. С най-много заболели са държавите Конго, Мадагаскар и Перу. В САЩ има няколко случая всяка година. През 2015 г. двама души умират от чума в Колорадо.  Заболелите през 2016 г. са били 8.

През последните 20 години са били регистрирани 50 хил. случаи на чума, което накара СЗО да я обяви за завръщаща се болест.

Нели Христова
dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук