Шабу-шабу: Невероятната японска екзотика в кухнята

0
1697

Японската кухня, която се вдъхновява най-вече от природата и нейните дарове, е сътворила безброй вкусни рецепти, които си струва да пробвате. Сред традиционно консумираните ястия са т. нар. набемоно, които се приготвят на котлон директно пред гостите.За тази цел трябва да разполагате с газов или друг преносим котлон и най-обикновена тенджера, която да е достатъчно голяма, за да събере продуктите. Много добър вариант е да използвате мултикукър.

В случая Ви предлагаме рецепта за приготвянето на Шабу-шабу, което се състои от говеждо месо, зеленчуци и сос към тях. Макар изброените по-долу продукти да Ви се сторят странни, ще можете лесно да ги намерите в специализираните азиатски магазини. Ето я самата рецепта, с която наистина бихте изненадали своите сътрапезници:

Шабу-шабу (Говеждо със зеле и сос Даши)

Необходими продукти: 550 г говеждо месо без тлъстини, 1/2 китайско зеле, 1 връзка спанак, 1 морков, 1 стрък праз, 10 печурки, 1 пакет тофу, 300 г фиде соба или друго много тънко фиде, 1 лист от водорасли комбу, 1/4 ч. ч. бульон Даши, 2 с. л. соев сос, 1/4 ч. ч. оризов оцет, 1 с. л. мирин или саке, 5 с. л. сусамово олио.

Начин на приготвяне: Пригответе първо соса, в който после ще можете да топите от сварените продукти. Това става като смесите соевият сос, бульона Даши, сусамовото олио, оризовият оцет и лъжицата мирин. Отделно нарежете зелето и добре почистеният спанак и ги сварете, но поотделно.
Празът се нарязва на дълги диагонални парченца, морковите на резенчета, тофуто на парчета, а гъбите на две. Фидето соба се сварява, като спазвате инструкциите на производителя.

Тенджерата, в която ще готвите се пълни с вода и в нея се пуска листа комбу, който трябва да се извади малко преди да заври водата, защото в противен случай ще остави горчив вкус.

Веднага след като се извади водораслото, в съда се пускат всички останали продукти заедно с нарязаното на много тънки филенца говеждо месо. Вари се до пълната готовност на съставките. След това се поднасят купички, в които на дъното се слага част от свареното фиде, което се залива с месото и зеленчуците и като добавка се сервира сосът, приготвен с бульона Даши.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук