Шаман от Бали зарибява българи с бонбони

0
1443

Шаманът от остров Бали Тура набира все повече популярност в България. Наричат го магьосник, гуру или просто учителя Тура. Той привлича все повече български почитатели с трикове, които приличат почти на циркаджийски номера. Кара електрически крушки да светят или внезапно дъждът да спре…

В края на 2010 г. телевизионната водеща Ани Салич пътува за Бали, където прави документален филм за него. Парите, които отиват за разходите й, се поемат от „учителя“. По същото време обаче в интернет се появяват българи, които говорят за измамите на шамана. Въпреки това обаче Тура пристига у нас и започва да върти своя бизнес. Появяват се последователи на шамана, които твърдят, че той е техен учител, че им е предал от магията и лекува всякакви болежки със… заредени с енергия бонбони, които Тура продава на главозамайващи цени.

У нас срещите с Тура стават само чрез съпругата му Ибу. Никой не може да го види, без тя да даде разрешението си. Тя твърди, че е завършила УНСС, говори български, но често се прави, че не разбира, когато някой се моли да го излекуват за по-малко пари от уговореното. А сумите, които иска Тура, са огромни – между 5000 и 10 000 лв. Българите, които живеят в Бали, разказват, че тя всъщност е двигателят на измамите с шаманизма на Тура. Малко хора са го виждали на живо и да потвърдят, че той наистина има магически сили. Легендите за него обаче са много. Тези, които обаче са виждали Тура, често остават ограбени, след като са пили от „лечебните“ му илачи. Някои приписват апартаментите си, други продават цялото си имущество, само и само шаманът да ги излекува или да им даде магията, за която са дошли. Твърдят, че той ги хипнотизира или им дава опасна дрога.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук