Шедьоврите на Майстора – от световна класа

0
934

134 години от рождението на великия художник

Един от най-големите художници на страната ни и в света е роден на 1 февруари 1882 г. в с. Фролош, общ. Кюстендилска. Рождената му дата е била, е и ще бъде винаги повод за празник.

Много често, когато става дума за Майстора, съм си задавал въпроса – достатъчно ли е оценен този гений на палитрата, достатъчно ли умее българският народ  да се гордее с богатството от художествени произведения, които Майстора ни завеща.

Рождената дата на художника събужда спомени  не само за неговото творчество, но и за неговия характер, външност, поведение и проницателен  ум. Много са споделените и несподелени спомени за живота и творчеството му. Истинско човешко щастие е за онези, които са имали личен контакт с Майстора или са имали възможност да бъдат модели за неговите картини. Но щастието е и за всички нас, че ние сме наследили богатото му, изпълнено с изящество и обич към хората творчество.

Контактувайки с хора от родното село на Майстора – Фролош, и особено с хората от с. Шишковци, където Майстора е прекарал по-голямата част от живота си, оставам с впечатления, че всички те се гордеят със спомените и наследството, оставено от великия художник. Това е човек, надживял времето си, роден талант, обаятелна личност, която пленява със своята външност, богата информираност по всички въпроси. Затова населението на с. Шишковци, както и населението на цялата Кюстендилска област, се гордее че Майстора е наш. Още повече че той е черпил вдъхновение от „овощните градини на България“ и най-забележителните му шедьоври са продукт на прякото му докосване до красотата на природата в с. Шишковци.

Великият художник е имал хиляди предложения да замени своята родина, да замине и да работи в чужбина. Но той остана българин. Той никога и за нищо на света не замени своя роден край, своята мила и свята родина България. Патриотизмът на художника е пример за подражание особено за младото поколение, което сега всячески се стреми да търси щастието си в чужбина.

Милчо Спиров, с. Шишковци/retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук