Шефката на Агенцията по вписванията е пред уволнение, масирани проверки по пътищата, Петя Дубарова и гражданско образование в учебните програми…

0
10952

Сривът на търговския регистър продължава да е сред водещите теми на всекидневниците.

„Борисов ще маха шефката на Агенцията по вписванията „Не съм доволен от шефката на Търговския регистър (визира директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, б.а.). Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени“, заяви премиерът в Шумен, цитиран от правителствената пресслужба. „Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа“, добави премиерът. Той беше категоричен, че няма как да изчезне информация от регистъра, уверяват от пресслужбата. Търговският регистър се срина на 10 август. Даскалова се появи за първи път публично в сряда, когато беше възстановена възможността в регистъра да се правят справки за актуално състояние. Тя обясни, че такава катастрофа може да се случи на всеки. На въпрос дали ще подаде оставка, отговори, че в момента това не е на дневен ред, защото е нужна в Агенцията по вписванията. В Шумен Борисов посети ОУ „Илия Рашков Блъсков“ – едно от четирите училища, които ще бъдат реновирани по ОП „Региони в растеж“ и в които учат общо над 4000 деца. „Да има повече деца и повече желание да учат – това е добре да се чува. Създаваме условия децата да учат, да спортуват и да са добре“, добави Борисов. Той разгледа също санираните блокове на ул. „Цар Освободител“ и посети индустриалната зона на града, където през последните две години били привлечени 18 инвеститори.“ – в. „Сега“.

„До октомври трябва да е готово държавното хранилище за данни, в което ще има резервни копия на информация от всички регистри. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Идеята за „склада за данни“, както премиерът Бойко Борисов го определи, беше лансирана именно от Дончев и беше обсъдена на заседанието на Министерския съвет. Създаването на хранилището ще струва около 800 хил. лв. Масивът е ще един петабайт. Той ще е разположен физически на едно или повече места. „И към момента информацията се запазва на два сървъра. Ако се случи проблем с единия, информацията да я има на другия. Това е двойно подсигуряване. Идеята е вече да има тройно подсигуряване и да се създаде централно хранилище“, уточни Дончев. По думите му хранилището ще представлява нещо като трезор, в който всяка институция ще има сейф и ако се получи срив, информацията ще може бързо да бъде възстановена. Дончев оправда краткия период, в който трябва да бъде изградена системата с кризата с Търговския регистър, която доказала, че държавата се нуждае от подобно хранилище. Достъпът до Търговския регистър беше ограничен в края на миналата седмица. Поетапно бяха пускани различни опции за извършване на справки. Все още обаче не е възстановен изцяло обемът му на работа. Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще търси отговорност на тези, от които зависи управлението на тези системи. „Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа“, добави той и увери, че „няма как да изчезне информация от регистъра“. Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец – едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н. Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство. Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е „Лирекс БГ“ ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта, основно заради недомислена законодателна промяна, вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни. Директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди да заеме поста тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато е там при нея попадат доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня „Капитал“. От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Даскалова.“ – в. „Дневник“.

„Цачева: За сигурността на Търговския регистър през 2017 г. са дадени над 4 млн. лв. Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър. Това подчерта правосъдният министър Цецка Цачева в интервю за bTV. По думите й само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като „специализирана фирма“ е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово. Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването.“ – в. „24 часа“.

Петъчните вестниците съобщават също, че Бенчо Бенчев смята да обжалвасумата за пускането му под гаранция.

„Бенчо Бенчев ще обжалва гаранцията си от 50 хил. лв. Бенчо Бенчев ще обжалва гаранцията си от 50 хил. лв. Това каза за „Фокус“ адвокатът на общинския съветник в Бургас Ивайло Найденов. Той определи размера на гаранцията като „безумна“. Според него сумата е много голяма и за по-тежки дела са били определяни много по-малки гаранции. Бенчев беше задържан в Турция заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите. След като беше екстрадиран в България Бенчев беше пуснат от съда под гаранция.“ – в. „Дневник“.

„Бенчо Бенчев с ролса ще обжалва „безумната“ гаранция от 50 000 лева
Бизнесменът и общински съветник Бенчо Бенчев, който бе арестуван в Истанбул заедно с Димитър Желязков – Очите, но у нас бе пуснат под гаранция в размер на 50 000 лева, ще обжалва определената сума. Това заяви неговият адвокат Ивайло Найденов. „За мен това е да не казвам безумна гаранция. Какво означава това дали човек има възможности или няма, в крайна сметка трябва да е съобразена и с него – каква е опасността, вероятността да се укрие или въобще да пречи на разследването“, посочва Найденов, цитиран от „Фокус“. Според него за по-тежки дела били определяни много по-малки гаранции. Според магистратите наложената на Бенчев гаранция съответства на неговото положение. Той е едър агробизнесмен, известен с охолния си начин на живот и страстта към скъпи автомобили.“ – в. „Сега“.

Всекидневниците информират и за масирани проверки по пътищата.

„Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера акцентът на екипите бe проверки за скорост, ползването на обезопасителни колани и системи, техническа неизправност на автомобилите, неправилно изпреварване и невръчени фишове, като и вчерашният ден е рекорден по отношение на контролната дейност. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на операцията полицейските екипи са проверили 5725 моторни превозни средства и 7682 души. Установени са 4673 нарушения, като са издадени 2208 фиша, 917 акта за установени административни нарушения, констатирани са 1548 случая на превишена скорост. Проверките ще продължат до края на месец септември, уточни главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Отнети са 82 свидетелства за управление на МПС по причина неплатени задължения по ЗДвП. По време на осъществените проверки на място на гражданите са връчени общо 546 електронни фиша.“ – в. „Труд“.

„Преброиха 28 603 джигити по пътищата при акцията за контрол на скоростта 28 603 нарушения на скоростните режими са констатирани на територията на цялата страна по време на последната специализирана полицейска операция. Тя се проведе в дните от 6 до 12 август и бе организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL, съобщиха от пресцентъра на МВР. „Най-много нарушения са установени на територията на СДВР – 3212, ОДМВР-Велико Търново – 2171, и ОДМВР-Благоевград – 1831“, обобщи главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“. Той припомни, че подобна операция се състоя и през месец април т.г., когато бяха установени 26 325 нарушения, и поясни, че ръстът на констатираните нарушения отразява както засиления контрол, така и недисциплинираността на водачите по отношение спазването на скоростните режими. В календара на TISPOL са предвидени две операции за скорост годишно – през месеците април и август. През 2017 г., по време на проверките през лятото, на територията на целия Европейски съюз бяха установени общо над 660 000 нарушения на скоростта, а у нас – 19 000.“ – в. „24 часа“.

„Служителите на пътната полиция няколко дни няма да санкционират шофьорите, сключили застраховка във фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“. Ще има само предупреждения. Това заяви на брифинг главен инспектор Росен Рапчев, съобщава БГНЕС. „Съгласно кодекса на застраховането, всеки един водач задължително трябва да има сключена „Гражданска отговорност“. Когато тя не е активна, няма как да не предприемем действия. В случая, ако водачите ни покажат полица на „Олимпик“, ще ги предупредим да си сключат нова „Гражданска отговорност“, обясни комисарят. Все още не е ясно колко ще продължи гратисният предупредителен период. Близо 200 000 автомобила в България от 17 август остават без „Гражданска отговорност“ след фалита на дружеството, става ясно от интернет страницата на „Олимпик“, чиито лиценз беше отнет по-рано през тази година. Cъглacнo Koдeĸca зa зacтpaxoвaнeтo Бългapcĸият гapaнциoнeн фoнд нe гapaнтиpa дeйнocттa нa зacтpaxoвaтeли oт дpyги дъpжaви oт EC, ĸoитo извъpшвaт дeйнocт в Бългapия. Oбeзщeтeниятa щe тpябвa дa бъдaт тъpceни oт ĸипъpcĸия зacтpaxoвaтeлeн фoнд. Междувременно продължават засилените проверки на пътя…“ – в. „Стандарт“.

Промените в учебните програми също са сред актуалните теми.

„“Посвещение“ на Петя Дубарова влиза в учебника по литература за XII клас. То ще замени „Любов“ на Атанас Далчев. Учениците от XI клас пък ще учат „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов, комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“ и „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков, както и „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев. Това предвиждат утвърдените изцяло нови учебни програми за учениците в XI и XII клас по литература. През април от просветното ведомство пуснаха проектите за обсъждане. От тях са отпаднали „Криворазбраната цивилизация“, „Бай Ганьо на гости“, „Сватба“ и „Нощ“. Задължителните текстове са подредени хронологично по теми: „Родното и чуждото“, „Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът и творчеството“, „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, „Природата“ и „Изборът и раздвоението“. Дава се възможност на учителите към всяка тема да избират допълнителни текстове – целта е автори и произведения, които липсват в новата програма, да бъдат изучавани, обясниха от МОН. Освен това са се провели 14 експертни обсъждания и онлайн анкети с 1000 учители, за да се подберат новите произведения. „Това са радикално нови програми. Задължителният материал значително е облекчен, но почти нищо не е изгубено. Включени са много съвременни автори, които са близки до децата. Те са интересни за тях“, обясни експертът проф. Адриана Дамянова. С облекчаването на броя на задължителните творби се очаква да се увеличат свободата и отговорността на самите учители. Те ще могат да избират спрямо потребностите на конкретните ученици. „Търсен е един баланс между многообразието на българската литература и да бъдат възможно най-стойностни, като е залегнал и тематичният принцип“, каза още проф. Дамянова. Търсена е и приемственост между текстовете от предишните години. При представянето на новите учебни програми през април дебат предизвика отпадането на „Бай Ганьо прави избори“. От министерството са категорични, че всеки учител ще има право да го преподава и занапред. „За мен по-важно е как четат децата, това е избор като всичко друго в живота – едно печелиш, друго губиш. Но всеки учител ще може да избере това произведение“, увери Дамянова. И даде пример с Великобритания, където учителите нямат задължителен списък с произведения, подборът е въпрос на тяхна отговорност. В Германия, Франция и още много образователни системи пък учениците може цял семестър да се занимават с един текст и не им е скучно. „А при някои от нашите програми трябва да се препуска, няма време да се спреш и да осмислиш на елементарно ниво какво си прочел, защото идва следващият автор“, сравни тя.“ – в. „24 часа“.

„Новите учебни програми за учениците в 11-и и 12-и клас по български език и по литература, математика, гражданско образование, чужд език (немски, английски, френски, испански, италиански и руски), физическо възпитание са утвърдени. Преподаването по тях ще започне от учебната 2020/2021 година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. С утвърждаването на тези програми се затваря пълният цикъл за осигуряване на обучението по общообразователна подготовка за учениците от първи до 12-и клас. Новият предмет „Гражданското образование“ е насочен не само към практическа ориентация на учениците за съвременната демократична държава, разделението на властите и структурите, но и към тяхното осмисляне. По-голямото внимание към формирането на политическа култура цели да подпомага младите хора да взимат самостоятелни и отговорни решения по актуалните въпроси. Гражданското образование търси и по-високо развитие на гражданската среда в училище, която да бъде активен фактор за цялостното развитие на българското гражданско общество. Постигането на тази цел се реализира с включване на основни за гражданското образование теми за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, идентичността и различията в обществото, властта и държавата, икономиката и глобалните проблеми. По време на обсъжданията на програмата е било изтъкнато положителното допълване на темата за гражданските свободи с акцент към структурите и механизмите на държавата и обществото, и осъзнатото отношение на учениците към тях. Получените становища за предмета „Гражданско образование“ подкрепят програмата. Добавени са като нови понятия – медийна грамотност и омбудсман. Окончателният вид на програмата по литература е изработен след много широко и продължително обществено обсъждане. В МОН са получени писмени предложения. От април до края на юни са били осъществени 14 срещи с експерти от РУО и с над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература. Задължителните текстове са подредени по предложения на преподавателите хронологично в различните теми – „Родното и чуждото“, „Любовта“, „Вярата и надеждата“, „Трудът и творчеството“, „Миналото и паметта“, „Обществото и властта“, „Животът и смъртта“, „Природата“ и „Изборът и раздвоението“. Дава се възможност на учителите към всяка тема да избират допълнителни текстове според своите лични виждания и методически решения и според нивото, интересите и желанията на учениците. По този начин, на практика, не са налице автори и произведения, които да липсват или отпадат от програмите по литература, уверяват от МОН. И посочват, че замяната на дадени текстове е продиктувана от настояването на учителите за изучаване на повече творби от съвременната българска литература. В окончателната програма по литература са включени нови произведения. Стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова ще се изучава в 12-и клас. Единадесетокласниците ще изучават текста „Бай Ганьо журналист“ на Алеко Константинов, като се дава възможност на учителите да подбират допълнителни текстове, като например „Бай Ганьо прави избори“. Комедията на Станислав Стратиев „Балкански синдром“ и „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков също са нови произведения, както и „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев.“ – в. „Стандарт“.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук