Шефът на КЕВР не иска ново обсъждане на цените на ресурсите

0
951

Граждански сдружения настояват Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по изключение, да насрочи извънредно обществено заседание на 14 юни. Тогава може публично да стане ясно как са определени новите цени от юли, стана ясно по време на днешно обсъждане в КЕВР.

Сдруженията искат ново обществено обсъждане на цените, след като на 12 юни ще стане ясна новата цена на природния газ. Очакванията са цената да скочи с 16%.

Ако регулаторът не се съобрази с исканията, сдруженията ще дадат КЕВР на съд с искане да се обявят цените за невалидни, стана ясно на заседанието.

Пред журналисти, председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че не може да насрочват извънредно заседание, както е поискано от сдруженията. Според него, ако се стигне до съд, жалбата ще падне, както вече се е случвало през миналата година.

Защитата на обществения интерес става чрез Комисията – когато разгледаме заявлението за цена на природния газ и проверим дали съответства с договора за доставка на природния газ и спазването на съответната наредба“, заяви Иванов.

По думите му членовете на Комисията ще се стараят да направят справедливо решение, но не може да променят цените на външен доставчик, които достигат до вътрешния пазар. Комисията не е в състояние да променя тези цени. Цената на суровия петрол и на природния газ сега държи твърде високи нива, заяви Иванов.

Една жалба няма да обърка работите на дружествата, обясни Иванов в отговор на журналистически въпрос. Той даде пример с миналогодишния протест от прокуратурата, подкрепен от омбудсмана и от граждански организации за природния газ. На втора инстанция Върховният административен съд отхвърли протеста и установи, че КЕВР действа в съответствие с нормативната база, каза Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук