Шефът на минно-геоложката камара призова миньорите от рудник Ораново да не изпълняват заповеди, които им носят риск за здравето

0
1233

„Pаботниците и служителите, които работят в мина „Ораново“, да не изпълняват нареждания и заповеди, които са в разрез с установените норми и правилници и имат потенциал да застрашат здравето и живота им.

Оперативните ръководители, които работят в рудник „Ораново“, да не нарушават правилата за безопасни и здравословни условия на труд. Да изискват от собственика на мината да осигури подходящите условия за работа. Да възпрат всеки работник или служител, който воден от страх от уволнение или други причини, настоява да извършва задълженията си с риск за неговия живот.“ Това лично послание до работещите миньори в рудник Ораново разпространи чрез медиите изпълнителния директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Андреев.

Той призовава и ръководството на Ораново да преразгледа своите бизнес-планове с оглед осигуряване на достатъчно инвестиции, нужни за гарантиране здравето и безопасността на миньорите.

Според мен мерките трябва да включват и обучения по безопасност с практическа насоченост на всеки един от работещите в рудниците; строг контрол за спазване на правилата за безопасност и отстраняване на нарушенията; координация с Минно-спасителна служба Бобов дол и включването й в Плана за действия при аварии на предприятието.

Синдикалните организации да застанат твърдо зад своите членове и категорично да защитят правата им. Това е ангажимент, който са поели пред тях.

Държавната администрация категорично да покаже, че живота и здравето на гражданите стои по-високо от всякакъв интерес. Ако собственикът продължава да действа неадекватно, да поеме отговорността и да затвори рудника. Да предприеме незабавни действия за приемане на чакащите актуализация правилници за безопасна работа и Минно-спасителните служби. Да осигури необходимите структури и работещи инструменти за контрол, така че максимално да се повиши нивото на безопасност, казва специалистът Андреев и допълва- докога ще търпим трудови злополуки, при които загиват миньори или осакатяват. Поводът за обръщението на Андреев е поредната злополука в рудника при която двама миньори бяха ранени от срутване. Все още официалните причини за инцидента не са обявени от разследващите./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук