Шефът на Галъп обясни на какво се дължи обратът в борбата между БСП и ГЕРБ!

0
1444
Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации, а изравняването на силите на БСП и ГЕРБ се затвърждава. Това сочи проучване на „Галъп“, проведено на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна. „Правилното тълкувание на тези данни е по-скоро паритет“, заяви в ефира на Нова телевизия директорът на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов

Изравняването на БСП и ГЕРБ се дължи на няколко комбинирани фактора. Първо, мобилизация на БСП и инерция от президентските избори. Второ, негативна тенденция при ГЕРБ винаги, когато загубиш избори продължаваш да губиш в общественото съзнание. Това е стандартен ефект. Тези данни са една моментна снимка и не могат да бъдат прогноза за изборния резултат.

Показват обаче един нов психологически момент в страната. Дали това ще се повтори на изборите – е друг въпрос”, коментира още социологът.

Още четири формации събират подкрепа от над 4% – Обединените патриоти (11,9%), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (7,7%) и Реформаторският блок (4,3%).

Относно личния рейтинг на политиците Първан Симеонов е на мнение, че те говорят по-скоро за нашия вкус като общество, а не толкова за тяхната работа.
„Те са надеждна информация, но политиците я гледат с по-голям интерес, отколкото социолозите”, коментира Симеонов.

„Общият извод е, че тези, които спечелиха най-много от президентските избори, продължават да печелят. Това са Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки.

„Светът вече говори така, както говори Красимир Каракачанов. Светът е национален, социален. Той се превръща в абсолютния център в българския политически живот”, на мнение е социологът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук