Шокиращо! Защитник на правата на децата влезе в затвора за изнасилване на 12-годишно момче

0
6076
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Защитник на правата на децата влезе в затвора за изнасилване на 12-годишно момче. Питър Нюел е управлявал благотворителна организация, получила стотици хиляди британски лири от УНИЦЕФ, „Бернардо“ и други институции.

Нещо повече, 77-годишният педофил е автор на справочник за правата на децата и ключова фигура в създаването на международните стандарти в тази област, съобщава Дарик.

Питър Нюел е осъден на затвор за множество сексуални посегателства срещу момче, което е било на 12 години при първия случай. В съда Нюел е признал за пет случая на сексуално насилие над дете под 16-годишна възраст и е осъден на шест години и осем месеца зад решетките.

Той е бил координатор за благотворителната организация „Апроуч“, чиято дейност при повдигането на обвиненията през 2016 година, се е простирала в Европа, Африка, Латинска Америка и Азия. 77-годишният педофил е ключова фигура в създаването на международните стандарти за защита на правата на децата. Преди време той каза:

„Според мен не можем да загърбим факта, че това, което искаме, логичната позиция, е, че законът, според който насилието е криминално престъпление, трябва да се прилага и при всички видове насилие срещу деца. Криминализирането и търсенето на наказание в семейството обаче не означава, че искаме да видим повече родители съдени и изпратени в затвора, тъй като това няма да помогне на децата.“

Нюел е насилвал детето в тригодишен период през 60-те години на миналия век. Случаят излезе на бял свят едва миналата година обаче, след като жертвата съобщи на полицията и беше проведено разследване.

Говорител на УНИЦЕФ заяви, че служителите на организацията са „потресени от ареста на Питър Нюел. „Не знаехме за това престъпление, когато работеше като консултант на УНИЦЕФ преди десет години. Оттогава УНИЦЕФ е въвела строги процедури за проверка на служителите и консултантите“, се посочва в изявлението.

Новината идва на фона на предупреждения, че педофили са използвали благотворителни организации. 125 британски служители в тази сфера бяха обвинени в сексуално насилие през 2017 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук