Шокиращ сигнал до Румен Радев: Областният на Хасково взима по 100 бона на месец рушвет от контрабандисти на парфюми (документи)

0
509

Губернаторът Минко Ангелов закриля трафика на аромати-менте от Турция. Схемата ощетява бюджета със 17 милиона лева месечно

 

Областният управител на Хасково Минко Ангелов покровителства мащабен канал за контрабанден внос от Турция на фалшиви парфюми, за което получава колосален рушвет. По 100 000 лева всеки месец прибира Ангелов за „чадъра“, който е опънал над местна мафия, занимаваща се с нелегален внос на аромати. Това се твърди в шокиращ сигнал, подаден официално до президента Румен Радев, с копие от който Lupa.bg разполага.

Сигналът е постъпил на 7 ноември и е с входящ номер 92-00-506. Подаден е от „Българска Легия Антимафия“. Написаното в сигнала е публична тайна в целия град. Сигурно е, че информацията си струва да бъде проверена от подчинените на държавния глава спецслужби. Най-малко, че някой от изложените факти се потвърждават от официална информация на МВР.

Част от канала, чадъросан от областния управител Минко Ангелов, са и конфискуваните на 21 октомври тази година 8333 парфюма. Ментетата са открити в два товарни микробуса, спрени за проверка на магистрала Марица, край Харманли. Двамата шофьори на бусовете изглеждат искрено изненадани от появата на ченгетата. Уплашени да не отнесат цялата вина, те бързо започват да говорят. Разказват на полицаите, че са мулета, чиято задача просто е да натоварят парфюмите в Одрин и да ги прекарат през границата. След това оставяли бусовете на отбивка в близост до Симеоновград и нямали повече ангажимент.

Босовете на канала им обяснили, че няма да имат проблеми с митничарите на ГКПП „Капитан Андреево”. Превозвачите измънкват, че това не им е първият курс. При всяко пътуване били ескортирани от лек автомобил, чиито шофьор трябвало да ги предупреди, ако по пътя от границата до Симеоновград има полицейски патрули.

От извършените разпити и справки на границата, криминалистите изясняват, че канала действа от началото на септември. В сигнала до Румен Радев се твърди, че месечно са внасяни около 250 000 парфюма. Ментетата  се продават на цени от по 60-70 лева по интернет. Така организаторите на канала правят около 17 млн. лева оборот, от които поне 5 милиона е месечна печалба. Извън хилядите измамени клиенти, щетите от схемата за бюджета от неплатени мито и ДДС са огромни.

Полицията в Хасково се похвали с конфискуваните 8333 парфюма менте, но организаторите на канала още не са разкрити. Знае се обаче, че „чадър“ на мафията е областния управител на Хасково Минко Ангелов

Срещу двамата шофьори веднага е образувано досъдебно производство. Криминалисти и прокурори от Хасково започват да разплитат нелегалната схема. Събрани са оперативни данни, водещи до най-високите етажи на месната власт. Така се оказва, че покровител на организацията е областния управител на Хасково Минко Ангелов.

Създаването на нелегалната схема започва още през август, няколко дни след като Ангелов е назначен от служебния кабинет да областен управител. На срещу при него идва бизнесмена Емил Зайчев, с когото са приятели. Зайчев му споделя, че близките до него братя Маргарит и Иван Димитрови от Харманли и Петър Петков-Джигита работят с бизнесмен от Нова Загора, който се занимава с внос и продажба на фалшиви маркови стоки, произведени в Турция. Молбата на Зайчев към областния управител е да лобира пред директора на Агенция „Митници” Павел Геренски.

Бизнесменът и неговите приятели искали митничарите Данаил Генов и Петър Стратиев, който работят на ГКПП „Капитан Андреево” да бъдат преместен от платно „тежкотоварни” на платно „леки” автомобили, като целта е да пропускат безпрепятствено въпросните бусове с контрабандни стоки. Областният трябвало и да следи чрез своите протежета в МВР-Хасково дали има разработки за канала.

В случай, че криминалистите започнат разследване, да предупреди организаторите. В замяна на разпънатия чадър, Ангелов ще получава от босовете по 1000 евро на всеки преминал микробус със стока, като уговорката е те да бъдат не по-малко от 50 на месец.

Ангажимента за въпросните отчисления е потвърден и при среща с останалите босове на канала. Тя се провежда в сградата на областната управа, а на нея присъстват и двамата митничари Данаил Генов и Петър Стратиев. Свидетели на влизането им в офиса на Ангелов са служители на криминална полиция в Хасково, които провеждат оперативно наблюдение.

Няколко дни след това двамата митничари са преместени на трасе „леки” автомобили и контрабандата започва да действа. До 21 октомври, когато неучастващи в схемата ченгета залавят бусовете с парфюми менте. Още на следващия ден областния започва да звъни настоятелно и привиква полицейски шефове от Хасково, повечето от които са назначени с негова протекция, твърдят авторите на сигнала. Минко Ангелов им нарежда да ограничат разследването до ниво водачи на бусове, без да замесват двамата митничари и организаторите на схемата. Едва ли е изненада, че след упражнения натиск, служителите на МВР, работещи по случая, рязко спират да търсят организаторите на контрабандния канал и техните покровители.

Дали сред тях е областния управител Минко Ангелов може да изясни една обстойна проверка на подадения до президента Румен Радев сигнал. При добро желание, полицейските служители, за които се твърди, че са притискани да потулят случая, може да се престрашат да проговорят. Стига да са уверени, че на най-високо ниво има реален стремеж за борба с корупцията.

Минко Ангелов минава за приближен до партията на Мая Манолова. Областният управител е близък и до скандалния адвокат Николай Хаджигенов, твърдят източници на Lupa.bg.

Сигналът за корупция е заведен в деловодството на президента Румен Радев на 7 ноември

Eто целия сигнал, внесен от „Българска Легия Антимафия“ в администрацията на президентството на 7 ноември:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук