ШОК И УЖАС В DAILYPRESS-bg.com! Цветана Манева в клип на Азис! Иконата на БГ киното защитава джендър общността (СНИМКИ/ВИДЕО)

В проекта, озаглавен "Познаваш ли ме?", кралят на попфолка показва галерия от човешки образи

0
109300
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Новото видео на краля на попфолка Азис разтърси културните среди у нас, видя репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Причината е, че една от главните роли е поверена на иконата на БГ киното, народната актриса и любимка на поколения българи, Цветана Манева. 

В проекта, озаглавен „Познаваш ли ме?“, се преплитат на пръв поглед несъвместимите светове на попфолка и театъра в името на послание в подкрепа на различните.  Народната актриса, считана за морален стожер на обществото и защитник на отколешни ценности, е приела да участва във видеото именно заради социалните му послания.

Призивът за приемане на различните е показан чрез галерия от човешки образи – хомосексуалисти, анорексички, хора с физически недъзи. Клипът показва обществото в цялото му разнообразие, като са включени и мотиви по нашумелия напоследък спор за третия пол и джендързма. 

Кадрите са иновативни за фолк гилдията. Заснемането им е естетически издържано в неутрални черно-бели краски. Ромският славей споделя, че внушението е търсено: „Не виждах този музикален жанр да се развива в правилната посока. За мен това, което всички показват е толкова виждано и остаряло морално. Толкова е старомодно всичко, което се показва – коли, яхти, красиви голи жени, дронове. Толкова е обидно това за човека, който разбира от музика. Обидно е да принизяваш публиката до това ниво“.

В края на клипа 74-годишната Манева заема централната роля, за да изрече обобщаващото послание на видеото. Разтърсващият монолог е подкрепен със суровия тон на актрисата: „Човешката природа е жестока към всяка чужда грешка. Различните са тук, не са измислени. И кой реши, че те са грешка. Кой? Отхвърляме ги, обругаваме ги. По тях крещим. Защо? Простаци ли сме? Невежи? Зли ли сме? Или сме жестоки хора, забравили, че са добри“.

Идеята за участието на Манева във видеото е на самия Азис. Поп фолк певецът признава пред бТВ, че е останал приятно изненадан от съгласието на актрисата, тъй като изпитва огромен респект към нея: „Бога ми, нямам идея как се случи. Не искам да казвам колко психически усилия ми костваше да набера телефона и да чуя тоя вледеняващ глас. И да проведа един нормален разговор. Цветана Манева е космос, една друга планета“.

Новото амплоа на звездата на театъра обаче разтърси мрежата. Повечето коментари са негативни, като потребителите не смятат, че толкова разнородни жанрове могат да бъдат обединени в името на благородната кауза.

Премиерата на „Позна ли ме“ се състоя по-рано днес, а за по-малко от ден, песента събра над 47 000 гледания в YouTube.

Само за първия час видеото бе гледано от 6000 меломани.

Азис разказа как се обадил по телефона на Манева и я помолил да й разкаже за проекта, в който пропагандира положително отношение към различните хора. Актрисата се съгласила да се снима, защото според Азис има огромно сърце.

В „Преди обед“ той не пропусна да разкритикува скъпарските клипове на чалгарките със скъпи коли и яхти и много голи красавици. Според него те са пошлотия, която принизява зрителите. В типичния си стил певецът призна още, че не се чувства добре от цвета на кожата си и продължава да страда, че е циганин.

„Срамувам се от това, че съм с по-тъмен цвят на кожата. Продължавам да се чувствам неестествено. Когато ходя в чужбина, в Германия, например, хората там не гледат с добро око…Там не се чувствам ок, когато вляза в заведение, хората ме гледат странно. Смятат ме за арабин, пакистанец… В никакъв случай българин. Чувствам се неудобно от това“, казва още изпълнителят на „Хабиби“, за когото пускането на едно парче годишно вече се превърна в традиция.

Той допълва, че допълнително вдъхновение за „Позна ли ме“ намира и в настоящия статут на попфолка. „Не виждах този музикален жанр да се развива в правилната посока. За мен това, което всички показват е толкова виждано и остаряло морално. Толкова е старомодно всичко, което се показва – коли, яхти, красиви голи жени, дронове.

Толкова е обидно това за човека, който разбира от музика.

Обидно е да принизяваш публиката до това ниво“, отсича още Азис.

Припомняме, че последното му парче „Мотел“ бе посветено на изневярата. Направи дебюта си пред феновете на фолкидола през месец юни 2017 г., откогато е натрупало близо 61 милиона гледания в нета.

Цветана Манева беше гост в „Шоуто на Азис“ през 2009 г.

Image result for Цветана Манева в клип на Азис! Иконата на БГ киното защитава джендър общността (Снимки, Видео)
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“
Image result for Цветана Манева в клип на Азис! Иконата на БГ киното защитава джендър общността (Снимки, Видео)
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук