ШОК! Румънски експерти със зловеща прогноза и за България: Земетресение над 8 по Рихтер ще срути двете съседни държави!

0
2347

Румънските учени чакат земетресение във Вранча, което може да е пагубно и за България. Очаква се трус над 8 по Рихтер да се събуди на север от страната ни, като според експертите ще има стотици срутени панелки.

В Румъния дори вече се взимат мерки за окрепване на сградите, което е много трудно, защото подобно на нас в северната ни съседка строителството също доминира с панел и налят бетон.

Местните учени не знаят кога ще е точно труса, но отчитат все по-често клатушкане на Вранча.

Припомняме, че при земетръса от 1977 година в същия район и ние дадохме жертви.

Земетресението тогава бе е с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е в Източните Карпати, Окръг Вранча. Хипоцентърът се намираше на дълбочина 94 км. Жертвите бяха над 1600 души, повечето от тях в Букурещ.

От БАН са категорични, че не трябва да се притесняваме и едва ли такава стихия ще се случи. Според проф. Емил Ботев (на снимката) по време на предишното пагубно земетресение във Вранча ние сме дали жертви само защото не сме спазвали правилата и под блоковете по незаконен начин се направили дискотеки.

Факт е обаче, че за разлика от северните ни съседи, у нас не се прави в момента нищо, да се заздравят старите и пропукани панелки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук