Щабът с актуални данни за смъртоносния размах на К-19 у нас, има ново огнище

0
2761

Има двама починали, заразените се увеличават

Секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Димо Димов изнесе последните данни за развитието на болестта у нас на 10 май (неделя) към 8:00 часа.

Изследвани са 1126 проби за денонощието и стават общо 57 232 или 8175 на милион население.

Установени са 44 новозаразени случая. От тях в болница са 17. Активност има в 11 области.

Общият брой на потвърдените случаи е 1955.

В Благоевград е установено огнище в село в община Сатовча. Установени са контактните лица на първия случай и е направено пробонабиране и изолационни предприятия.

Регистрирани са 3 нови случая на медици – един лекар и две сестри. 444 души са излекувани, новите са 22.

За изминалото денонощие има 5 нови болни от К-19 деца. В Ямбол има дете на година и шест месеца.

Починалите до момента са 90. Два нови случая за денонощието. Мъж е починал в Пирогов. Имал е онкологично заболяване. Вторият случай е на мъж на 80 години в Александровска болница.

56 пациенти към момента са в интензивно отделение.

389 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 56 са в интензивни отделения и клиники.   206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.

По отношение на общата картина: 938 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 983 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48,6 г.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 90. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 66-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

В световен мащаб към 08:00 часа на 10 май заразените с коронавирус са над 4 100 000 души. Починалите са над 280 000. Оздравелите са над 1 441 000. Това сочат данните на интернет-ресурса Worldometers.

Ситуацията с наличието на коронавирус в Ямбол става изключително сериозна.  Припомняме, че в лечебното заведение в града има голям брой заразени и, за да приема още пациенти, то спешно се нуждае от медици. Бoлницaта oтвори трeтo oтдeлeниe зa К-19, cлeд кaтo втoрoтo ce e нaпълнилo caмo зa 24 чaca. 

В ромската махала се разпространява изключително притеснителна листовка. Анонимни лица са написали текст с фалшив подател „Министерство на здравеопазването“, в който циганите биват подтиквани да не се подлагат на никакви кръвни тестове и да не бъдат „зомбирани“.

Няма надеждни доказателства за ползите от препарата хидроксихлорохин, който е широко прилаган при пациенти с COVID-19. Това установи изследване на група учени от САЩ, посветено на връзката между употребата на хидроксихлорохин и интубацията или смъртта на пациенти в голям медицински център в Ню Йорк. Резултатите от него са публикувани в научното издание „The New England Journal of Medicine“.

Седмицата 20-26 април беше с най-високи стойности на регистрирани новозаразени с коронавирус. Но е рано да правим генерални изводи. Това заяви в ефира на БНТ главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев относно това, минахме ли пика на епидемията, идва ли нейният край и възможно ли е ново затягане на мерките. „Ако достигнем над 100 нови случая в рамките на 3 дни, е сигнал, че нещата отиват на зле и време да затегнем мерките“, добави Кунчев.

България е единствената, където се увеличават случаите. „Но това са данни от преди 3 седмици. В София нещата вече са под контрол. Минахме на фаза на поява на отделни взривове, клъстери. Едни от които са болниците“, каза на свой ред проф. Кантарджиев.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук