Ще се стигне ли до хаос с машините при избори 2 в 1?

0
95

Ако партиите не успеят да стигнат до консенсус и 46-ото Народно събрание не излъчи кабинет, то наесен ще се изправим пред два вида избори – за президент и за парламент. Това може да породи сериозни затруднения заради изцяло машинното гласуване, предава Нова тв.

Според фирмата доставчик – до този момент има няколко варианта да бъдат осъществени двата вота. Ако изборите са две в едно, ще е необходимо софтуерът да бъде променен и да се гласува с две дигитални бюлетини на една машина. Има вариант това да се случва с една или с две отделни карти. Съответно излизат и две отделни разписки, които се пускат в различни кутии.

Другият вариант е да бъдат купени допълнителни устройства и така във всяка секция да има различна машина за двата вота. Не е изключено обаче изборите да бъдат на различни дати. Тук затрудненията вече се очаква да са чисто логистични.

Дали ни очакват два вида избори наесен все още не е категорично ясно. Времето за организацията им обаче става все по-кратко. Заради машинния вот се появява въпросът ще може ли да гласуваме и за президент и за парламент на едно устройство?

„Да, това е възможно. В крайна сметка това са компютри, които могат да бъдат настроени”, каза изпълнителният директор на „Сиела норма” Веселин Тодоров.

Първият вариант е гласуване на едно устройство с две дигитални бюлетини. Така ще се увеличи и времето за гласуване, но не двойно, смята експертът. Вторият вариант е гласуване с две карти, но така може да се стигне до хаос.

„Трябва да се закупят много нови карти, което е почти невъзможно при сегашния световен дефицит. Другият проблем е в секционните комисии, които ще трябва да управляват по два различни комплекта карти за всяка машина”, уточни още Тодоров.

Вариант е и гласуване на две различни машини, но това ще излезе значително по-скъпо, тъй като ще трябва да бъдат закупени повече от 10 000 устройства допълнително.

Възможно е двата вида избори да не бъдат насрочени в един ден, а през седмица. Всички тези въпроси в крайна сметка ще бъдат изяснени от ЦИК, когато стане ясно ще се стигне ли до два вида вот наесен. Засега от комисията отказват коментар по темата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук