Янев за скандала с машините: Опит да се демотивират гражданите

0
111

Служебният кабинет и ЦИК са предприели всичко необходимо, за да има сигурен и честен вот на 14 ноември, заяви в рубриката „Властта говори! Открито“ премиерът Стефан Янев.

По думите му всички машини, флашки и карти имат серийни номера и се знае техния точен брой. Поради тази причина няма как да се инсталира софтуер на други устройства.

Служебният министър – председател посочи и мнението на служебния кабинет за локдауна. Според министрите той е по-лошия вариант в борбата с коронавируса, тъй като след края му има риск някои от затворените бизнеси да не заработят отново.

За нас по-мекият вариант е именно зеленият сертификат. Това е временна мярка и цели намаляване възможността за предаване на заразата. От началото на сформирането на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата по никакъв начин. Локдаунът, освен че е икономически неизгоден и че може да докара отдени икономически субекти след затварянето да не могат да отворят, той се отразява и на личностното и общуване. В световен мащаб локдаунът се използва като крайна мярка. Мисля, че мерките към момента дават резултат. През последните дни имаме по голямо число на оздравелите от това на новозаразените“, каза още служебният премиер.

Според Янев щадящото тестване на учениците е най-безопасният начин те да бъдат върнати в клас.

„Всички сме убедени, че присъственото обучение е истинското. Днес са пристигнали достатъчно количества тестове за училищата в цялата страна. Ето защо от другата седмица всички учебни заведения ще могат да отворят врати за най-малките ученици, чиито родители са дали съгласие за тестването им. Другата седмица се очаква да пристигнат още тестове, така че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас“, коментира министър-председателят.

По думите му данните от МОН показват намаляване на заразяването на деца.

Премиерът обясни, че в последния месец миграционният натиск е относително постоянен.

„Още през лятото взехме мерки, резултати има. Тенденцията е относително да се запазват числата на преминаващите. В момента има съвместна операция, която се изпълнява между МВР и Министерството на отбраната. Около 350 военнослужещи се намират в района на българо-турската и българо-гръцката граница. Част от тях патрулират, а по-голямата част са заети с практически действия по възстановяване на целостта на преградното съоръжение“, обясни той.

Той допълни, че в момента страната се намира в ситуция, в която заради липса на редовно правителство и парламент бюджетната процедура на практика не е спазена от гледна точка на сроковете, заложени в закона.

”Независимо от това служебният кабинет изготвя бюджетната рамка. След изборите, когато бъде сформирано Народното събрание, този проект на бюджет ще бъде внесен. Това, което ще предложим ще е консервативно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет – да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионери“, поясни Янев.

Служебният кабинет ще предложи и реален бюджет за АПИ, допълни министър-председателят.

„Практиката в предходните години е била такава, че в бюджета на Пътната агенция се е залагала сума, която далеч не е достатъчна за нуждите от пътни ремонти. Грубите сметки показват, че необходимите средства за пътното поддържане е между 1,5-2 милиарда лева на годишна база“, заключи служебният премиер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук