Ясен Тодоров: Мъжка и достойна постъпка беше Лозан Панов да си подаде оставката

0
175

“Той не го направи и започнаха редица негови изяви с политически привкус”, изтъкна бившият член на ВСС

Десет съдии от ВСС поискаха оставката на Лозан Панов. Обосновани ли са аргументите им?

“Съдиите призоваха председателя на ВКС да си подаде оставката, като мотивираха това с констатация за негови прояви, които “нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми”, заяви бившият член на ВСС Ясен Тодоров пред телевизия “Европа”.

“Призив за подаване на оставката на г-н Лозан Панов съм отправил лично аз, както и други мои колеги от бившия Висш съдебен съвет. Ние го бяхме призовали, след като счита тези, които са го избрали за блато, да се откаже от блатото, което му е предоставило този пост. Това е една мъжка и достойна постъпка. Той не го направи и започнаха редица негови изяви с политически привкус”, изтъкна Тодоров.

Според него всичко, което се случва сега по случая “Джок Полфрийман” си има предистория.

“Това е призив за оставка. Дали Лозан Панов ще се съобрази с нея – малко вероятно е. Но Конституцията на Република България и закона за съдебната власт дават възможност на членовете на Висшия съдебен съвет да освободят председателя на ВКС, както и главния прокурор или председателя на ВАС при грубо нарушаване на на системното неизпълнение на системните задължения и при извършване на действия, които накърмяват престижа на съдебната власт”, посочи Тодоров.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук