1 млн. българи са функционално неграмотни, убеден Левон Хампарцумян

0
3415

Около един милион българи са функционално неграмотни. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян, който коментира проблема с хроничната бедност в страната.

Според банкера България винаги е била най-бедната държава в Европа, дори и по време на комунизма.

През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия. След това едно развитие на социализъм ни докарва през 1990 г. да сме в икономически фалит. Не последните 30 години са ни вкарали в беля, а предишните 50 плюс следващите 30„, каза Хампарцумян пред bTV.

Той смята, че заради системното недофинансиране на образованието има около 1 млн. души, които са функционално неграмотни.

На тези хора дори да им предложиш работа нямат елементарната квалификация да я свършат. Ако преди 30 години се хванеше един не много образован човек, след 3 месечен курс той става тракторист. Днес един трактор струва 30 млн. евро, а таблото му е малко по-просто от това на самолет – не може с три месеца да се научиш, обясни банкерът.

Той смята, че е важно да има голяма средна класа и подходяща инфраструктура, за да се повиши стандартът на живот в България.

Хампарцумян сравни начина на живот на семейство Баневи с този на френската кралица Мария Антоанета, която е останала в историята с изказването си „Като нямате хляб – яжте пасти“.

По думите му „арогантното потребление в едно бедно общество е толкова безвкусно“. Това, което са правили, отбеляза той, е било в рамките на тогавашните закони.

Апетитът идва с яденето, с времето са направили неща, които също ги пише в законите, но в Наказателния кодекс„, коментира Хампарцумян.

Банкерът заяви, че българската икономика през последните години расте. Банките успяват да покрият старите си дългове и да бъдат на печалба.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук