16 хил. ваксинирани за уикенда

0
82

За почивните дни – от петък следобед до неделя вечерта в „Пирогов“ са били ваксинирани 1 950 пациенти с препарата на AstraZeneca,  отчете на брифинг директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Опашки се извиват. 20 са имунизационните кабинети в Пловдивско СНИМКИ

Масовата ваксинация доведе до опашки пред болници в градовете!

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината“, каза още той.

Директорът на болницата посочи, че ефектът от „зелените коридори“ за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 българи.

По думите на Балтов четирите фази от ваксинационния план не спират. До 13 часа се ваксинират хората от фазите, после отново ще бъдат отваряни зелените коридори.

Работното време ще бъде до 17:30 за желаещите да се имунизират, но при нужда ще бъде удължен, допълни той по отношение на организацията за имунизацията.

Професорът уточни, че сега фокусът е бил върху членовете на секционните комисии, тъй като е важно втората доза от ваксината трябва на тях да се постави минимум 10 дни преди изборите.

Имало е обаждания за незначителни нежелани реакции в „Пирогов“ – покачване на телесната температура, но в рамките на 24 часа са отшумявали. По време на ваксинацията в лечебните заведения не е имало тежка алергична реакция, сподели той.

„24 часа преди и след ваксинацията не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол“, препоръча Балтов.

Той заяви, че и ваксинираните трябва да носят маски, да спазват дистанция и да се дезинфекцират, докато бъдат имунизирани поне 70% от обществото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук