Турция е най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз

0
239

Президентът Румен Радев е в Анкара, за да подкрепи добросъседството ни с Турция. Това стана ясно от негово изказване пред медиите в турската столица.

„Моят стремеж е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни“, заяви президентът и добави, че не трябва да се забравя, че реалността особено в нашия регион е, че добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността.

Припомняме, че българският държавен глава е единственият президент на държава-членка на ЕС, който присъства инаугурацията на турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Радев е категоричен, че многократно е обръщал внимание на турската намеса в българските избори и „религиозни дела“.

Убеден съм, че ненамесата във вътрешните работи е основата на това, така необходимо на всички ни, добросъседство. Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи“, акцентира президентът.

От думите на Радев стана ясно, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън Европейския съюз. Освен това той напомни, че Турция е и югоизточната „врата“ на Европа, която удържа миграционния натиск.

„След катастрофалния провал на енергийната ни политика, Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност“, добави държавният глава.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.