Полярната нощ настъпи в Аляска, слънце чак на 23 януари (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
2727

Градчето Уткягвик в Аляска, няма да види слънцето отново до 23 януари 2021 г., съобщи Националната метеорологична служба на САЩ в своя Туитър акаунт.

На 18 ноември, последният залез за годината беше регистриран в 13:30 следобед и жителите на този град навлязоха в период на частичен мрак от 66 дни, известен като „полярна нощ“, съобщава ÜnoTv.

https://twitter.com/i/status/1329605970792747008

Явлението в Арктическия кръг е известно като „полярна нощ“, когато минават месеци, в които слънцето не се издига дълго над хоризонта.

Колкото по-на север от Северния полярен кръг, толкова по-дълга става „полярната нощ“.

Вестник „Вашингтон пост“ го описва така: „Поради накланянето на Земята по оста си, регионите на Арктическия кръг могат да останат с гръб към слънцето дни, седмици или дори месеци. Обратното се случва през лятото, когато яркостта царува 24 часа в денонощието “

От последните дни на ноември до първите дни на януари в Уткягвик се установява частична тъмнина и предлага само светлинно сияние за няколко часа.

„Когато слънцето е на шест градуса под хоризонта, все още има достатъчно слънчева светлина, за да се виждат обекти навън и хората да могат да извършват някои дейности“

До края на този месец може да има до шест часа слаба светлина в този регион на Аляска, но с напредването на времето часовете на дневната светлина намаляват. За Коледа ще има само три часа слаба светлина, а останалата част от деня ще бъде тъмна. До 23 януари слънцето ще се вижда на хоризонта.

This Alaska town won't see the sun for more than 2 months

Жителите на Уткягвик ще видят светлината на безкрайния ден от 11 май до 18 август.

Основните дейности в градчето, по-рано известно като Бароу, са събирането и ловът на животни като тюлени, китове, патици и карибу, но има и атракции за туристи, които обичат екстремния студ.

През лятото се предлагат обиколки за фотолов на полярни мечки и снежни сови, както и до археологическия обект Бирнирк.

 БГНЕС

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук