Дъждове, гръмотевици и градушки в неделя

0
249
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

През нощта срещу неделя започналите валежи над Северозападна България ще обхванат и централните и северни райони от страната. Дъждовете ще са интензивни и се очакват градушки. За тези райони е издаден и червен код! Това предупреждение отправиха синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

След полунощ в южните райони явленията временно затихна. Вятърът в северозападната половина от страната днес ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен.

Минималните температури ще се понижат ще са между 13° и 16°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Горнотракийската низина и в района на Русе и Сандански – до 15-16°С.

През деня атмосферата отново ще е нестабилна. Около обяд над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места в Дунавската равнина и Предбалкана ще паднат значителни по количества валежи.

Гръмотевични бури очакваме и над Горнотракийската низина, но интензивността им ще е по-слаба.

Вятърът от югоизток ще се усили, но с тенденция да отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

Очакваните валежи ще са в следобедните часове. На картата са показани районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Жълт код: Издаден е жълт код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-25 л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-60 л/кв.м.

Червен код: Валежите на много места ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо-конвективни системи. Очакваните валежи ще са между 50-70л/кв.м.

Максималните температури ще се понижат и ще бъдат в широки граници – от 25° в крайните северозападни райони, до 32° на места в Южна България.

Времето в планините

Няма да е подходящо за туризъм! Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен до силен югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 19°, на 2000 метра около 11°.

Времето по Черноморието

През нощта от запад ще се появи висока облачност, но до сутринта тя ще се разсее. Денят по Черноморието ще започне със слънце, следобед, с развитие на купеста облачност, на отделни места по северното крайбрежие ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 19°-22°. Температурата на морската вода – 16°-21°

Прогноза за ФПЧ

Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София

През нощта срещу неделя облачността от югозапад отново ще се увеличи и през нощта са възможни валежи. До сутринта явленията ще затихнат и облаците ще се разкъсат.

Денят ще започне със слънчево време, но до обяд. Следобед ще се развива  купесто-дъждовна облачност и на места в столицата и около Софийската котловина ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните – до 29°С.

Времето на Балканите

Въздушната маса над полуострова остава силно неустойчива. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия за градушки, като най-интензивни ще са процесите в Южна Румъния, Хърватия и Източна Сърбия. Почти без валежи ще е в Европейска Турция, както и в източните райони на Гърция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук