36 ден: Протестиращите гласуваха вот на недоверие на кабинета

0
25

Пореден 36-и антиправителствен протест. Недоволните граждани се събраха в триъгълника на властта, заключен между Министерски съвет, Президентството и Партийния дом.

Протестиращите са разочаровани заради проваленото заседание днес на парламента и отново коментират, че проваленото заседание днес е поредният страхлив ход на ГЕРБ и управляващите. Протестиращите “проиграха” днешното заседание на парламента, което се провали, като председател на Народното събрание бе Арман Бабикян. Импровизираният парламент гласува вот на недоверие на правителството с вдигане на ръка.

Бабикян обяви: Г-н, Борисов вие вече не сте министър-председател. Обявявам заседанието за закрито. Мутри, вън!!!

Протестиращите тръгнаха на шествие към Орлов мост, а по-късно някои отидоха пеша до Румънското посолство, а кръстовището там бе блокирано. Протестиращите заявиха, че блокадата ще остане в следващите 24 часа.

Недоволните граждани отново замеряха с яйца както сградата на Партийния дом, така и тази на пл. „Народно събрание”.

Остават и блокадите на три възлови кръстовища в центъра на София – на пл. Независимост, при Софийския университет и на Орлов мост. Блокади има и на ключови кръстовища в Пловдив и Варна.

Междувременно протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП „Дунав мост”. Те ще пропускат автомобили на етапи. По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер.

Исканията на протестиращите остават непроменени и постоянни – оставка на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, провеждане на честни избори и дистанционно и електронно гласуване.

Днес от рано сутринта граждани се събраха на протест пред парламента, където трябваше да има извънредно заседание с изслушване на премира Борисов, но то не се състоя поради липса на кворум. Въпреки това, недоволните граждани замеряха с яйца и домати депутатите, влизащи в сградата на Народното събрание. По-късно протестиращите направиха и жива верига около парламента. Полицейското присъствие беше засилено, кордон от униформени беше оформил разделителна линия между сградата на парламента и протестиращите.

Пред парламента дойде и Христо Иванов, който каза, че Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена, защото парламентът е представителство на суверена. „Днес се скри от изслушване, скри се от хората. Ние го призовахме – нашите младежи от „Демократична България” го призоваха, да дойде и да се извини за отношението към протестиращите и особено към младите протестиращи, на които той им каза, че не могат да се управлява България без него”, заяви още Христо Иванов. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук