КНДР пак изстреля ракета и показа, че може да удари базата на САЩ на Гуам

0
1279

Северна Корея за пореден път изстреля нова балистична ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо към Тихия океан. Информацията е на японското правителство, получена с помощта на системата за ранно предупреждение J-Alert, предаде БГНЕС.Не е имало опити ракетата да бъде свалена.

Във връзка с изстрелването на ракетата жители на североизточната част на Япония бяха призовани да се укрият в масивни сгради и мазета. Освен това хората са призовани да уведомят властите за евентуално падане на отломки от ракетата.

Изстрелването е станало факт малко след 1 часа в полунощ българско време. То е извършено от установка, разположена в околностите на Пхенян.

Ракетата е паднала в Тихия океан, на 2000 километра източно от остров Хокайдо. Тя е прелетяла около 3700 километра, като е достигнала максимална височина от 770 километра и е изминала цялото разстояние между двете точки за 19 минути, информира Reuters, позовавайки се на данни на южнокорейското разузнаване. Това означава, че ракетата е прелетяла по-голямо разстояние и е достигнала по-висока височина, отколкото последната изстреляна в началото на септември. Тогава КНДР изстреля ракета „Хвасонг-12“, със среден обхват. Освен това покритото разстояние е малко по-голямо, отколкото е това между Пхенян и остров Гуам, където е разположена американска военна база. Точно това кара американските военни да считат, че с този тест Северна Корея демонстрира явно, че ракетите ѝ със среден обхват могат да достигнат до Гуам, пише The New York Times.

Заради случилото се Съветът за сигурност на ООН ще се събере на ново спешно заседание. То ще се проведе днес, 15 септември, от 21:00 часа българско време. А американският държавен секретар Рекс Тилърсън подчерта изрично, че е време всички държави по света да предприемат драстични мерки срещу Северна Корея, като Китай и Русия трябва по-ясно и гласно да заявят, че не одобряват действията на Ким Чен Ун.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВ

Actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук