Румен Радев: От 13 века България е югоизточната порта на Европа!

0
1258

От 11 години България е член на ЕС, но от 13 века България е югоизточната порта на Европа, подчерта в словото си при официалното откриване на българското председателство на ЕС президентът Румен Радев в Народния театър „Иван Вазов“. „Това е скъпо платен исторически опит. Ние знаем, че не трябва да има разделения помежду ни“, подчерта президентът.

„България притежава изпитан във времето модел на добро съжителство между религиите. Ние сме родината на Кирилицата, която е мост в Европа. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство“, каза още Радев.

„Поемаме председателството в труден за Съюза момент. Миграцията и тероризмът изискват диалог с големите съседи на Съюза. В едно съм убеден. Когато проблемите засягат всички ни ни трябват разбираема реч, ново самочувствие, доверие и надмогване на егоизма“, каза още президентът.

„Вярвам, че през следващите 6 месеца всички вие, нашите гости, ще се чувствате като у дома си“, добави държавният глава.

Тържеството бе открито с химна на Република България, изпълнен от Детския хор на Българското национално радио. Днес с отговорност поемаме председателството, заяви министър Лиляна Павлова.

България има много да даде на Европа, подчерта тя и благодари на всички, които са работили за успеха на българското председателство и членството ни в ЕС. Историята ни е научила да бъдем разумни, толерантни и диалогични, подчерта тя.

Добре дошли в София, добре дошли в България. За нас българите присъединяването към Европейския съюз преди 11 години беше една сбъдната мечта. Поемаме европредседателството с гордост и самочувствие, заяви министър Лиляна Павлова.

„Българите вярваме в доброто утре, имаме какво да дадем на Европа – нашата богата култура, която събира най-доброто от всички цивилизации. Така сме се съхранили 13 века“, допълни Лиляна Павлова.

„Европейският съюз не трябва да се дели на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад. Готови сме да посрещнем всички предизвикателства“, отбеляза Павлова.

„Искрено вярвам в успеха на първото българско председателство. България ще бъде успешен ротационен председател. Това е национална и надпартийна кауза“, каза председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Ще работим за консенсусни решения в ЕС. Ще осъществим парламентарна дипломация на най-високо ниво“, добави Караянчева.

„Имаме политическата воля да насърчаваме българското правителство да работи като честен и неутрален посредник между страните в ЕС, за да се постигнат стратегическите задачи“, каза още Цвета Караянчева.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск пристигнаха заедно за церемонията. Сред официалните гости са Българският патриарх Неофит и Симеон Сакскобургготски.

След встъпителните думи на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 Лиляна Павлова, на сцената бяха поканени официалните гости: президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, българския премиер Бойко Борисов, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук