РАЗСЛЕДВАНЕ НА DAILYPRESS-bg.com! Истината е под руините! „Царските конюшни“ жертва на бизнес интереси! Версията за умишлен палеж взема превес!

Фактите крещят!

0
13059
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

Репортер по темата: Нина АЛЕКСАНДРОВА, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Припомняме ви, че пожар избухна рано тази сутрин в известните „Царски конюшни” в София.

Основната версия и сведения предполагат умишлен палеж, научи от свои източници Агенция „Дейли Прес“.

Преди известно време „Дейли Прес“ писа за тайната продажба на Царските конюшни в центъра на София на бившия управител на КТБ Янко Иванов за смешната сума от 658 870 лв.

Договорът за продажбата на царските конюшни е доста интересен. Първо, той е закодиран като прекратяване на съсобственост, а не като продажба. „Държавата чрез областния управител Веселин Пенев, който е представител на Реформаторския блок, прекратява съсобствеността между нея и фирма Дивисима“ и продава имота на трета фирма „Евротрансбилд“ – пише в договора с който Информационна агенция „Дейли Прес“ разполага.

Проверка на „Дейли Прес“ в ДАКСИ показа, че и „Дивисима“, и „Евротрансбилд“ са фирми на Янко Иванов, чийто управител той е.

По един или друг начин лятото на 2005 година „Дивисима“ придобива скандално част от царските конюшни буквално в последния ден на правителството на друг цар – Симеон Сакскобургготски.

Правителството на царя напуска, но успява да даде апетитния имот.

Оттогава – до този юли Иванов и държавата си делят собствеността, съответно 1:7 декара, в полза на държавата.

В договора за продажба от юли пише, че държавата прекратява съсобствеността си и продава на фирмата на Иванов 86% от царските конюшни.

В него е записано още, че сделката има сила и на нотариален акт, както и че новият собственик е наясно и поема всички рискове, тъй като за част от имота се водят съдебни битки (битката в съда между „Дивисима“ и „Гондол“ още продължава). С договора купувачът се разписва, че няма да има претенции към държавата независимо от изхода на делото.

Втората интересна част на договора за продажба на царските конюшни е, че той не е продаден наведнъж, а на три части.

Справка в имотните архиви на „Дейли Прес“ показа, че незнайно защо имотът е разделен на три части още преди години. По принцип според закона, ако се продава държавен имот за сума по-висока от 500 000 лева, то сделката трябва да стане само с решение на Министерски съвет, коментира бившият областен управител на София Росен Малинов.

Разделени на три части, царските конюшни не надвишават тази сума.

И трите договора за продажба са подписани един след друг на 8 юли 2016 година. В първия договор се продава малко повече от 1 декар за 132 218 лева. Във втория договор се продават 1.3 декара за сумата от 135 433 лева. И в третия е най-голямата част от имота – почти 5 декара (4 762 декара) на цена 391 219 лева. Общата сметка показва, че общо 7 329 декара са продадени на безценица за сумата от 658 870 лева.

Янко Иванов, който вече е официален собственик на конюшните на царя – имот за милиони, е малко известен в обществото – до януари 2005 г. той е председател на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка.

Преди 5 години царските конюшни били оценени на 5,6 милиона евро, каза бившият областен управител Росен Малинов. А в последствие са продадени за няма и 700 хиляди лева.

Фактите не говорят, а крещят и водят случая към заключението, че палежът е умишлен, заради бизнес интереси.

„Царските конюшни“ станаха жертва на афери и очаквани последствия.

Ексклузивно в DAILYPRESS-bg.com TV! Горяха „Царските конюшни“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук