СКАНДАЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА DAILYPRESS-bg.com! Погрешни арести от страна на 02 РУ в квартал „Надежда“ София на няколко непълнолетни, разпитват ги без адвокат

Поредно нарушение на НПК от страна на полицията

0
109734
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Разследване: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ – КВ. „НАДЕЖДА“

На поредно грубо нарушаване на правилата, разписани в Наказателно-процесуалния кодекс (НКП), от страна на полицията са станали свидетели на няколко непълнолетни, задържани последните няколко дни в столичния кв. „Надежда“ по подозрения, че са участвали уж в грабежи, или подобни случай научи сензационно Информационна агенция „Дейли Прес“.

Въпреки изричното задължение на служителите на МВР в подобни случаи веднага да уведомят родителите на арестуваните деца и, естествено, да им бъде осигурена адвокатска защита, това не се е случвало, разказаха близки приятели на заключените от полицията деца пред Информационна агенция „Дейли Прес“.

Момчета на възраст между 14 и 17 години са били заловени от полицаи от столичното Второ РПУ по сигнал, че уж в района е бил извършен грабеж на портфейл или мобилен телефон. Родителите обаче са били уведомени от полицията за това близо 4 часа по-късно.

Според чл. 63 ал. 6 от Закона за МВР (ЗМВР) „за задържането съответният орган е длъжен незабавно да уведоми лице, посочено от задържания“. След като най-накрая пристигат пред районното, възрастните не са допуснати да видят децата си, като дори не им е обяснено кое налага арестите на децата и дали всеки от тях е заподозрян за участие в „престъплението“.

Снимка на СДВР Столична Полиция.
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ / Столичното Второ РПУ

Разпитите на непълнолетните продължават часове наред още вечерта, както и на следващия ден. Адвокат не е допуснат, въпреки че пак според ЗМВР и НПК това е задължително, освен ако заподозреният категорично не се откаже от това свое право.

От СДВР обаче обясниха пред „Дейли Прес“, че когато задържаните били непълнолетни, вместо адвокат на разпитите им можело да присъства само инспектор от Детска педагогическа стая.

По неофициална информация от разследващите причина за арестите са станали лични
документи, собственост на потърпевшите от грабежа, които били намерени в един от
арестуваните. Кое налага обаче задържането на общо няколко момчета на базата на тези доказателства, не е ясно.

По непотвърдени данни на Информационна агенция „Дейли Прес“ само едно от момчетата е трябвало да бъде обвинено, но това така и не се е случило, тъй като разследващите са установили, че по времето на грабежа то изобщо не е било в района. В крайна сметка всичките непълнолетни деца са освободени от Второ РПУ към 17.00 ч. след арестите им.

Според разказите им през нощта те са били държани в една стая, в която е можело единствено да седнат на столове. Докато безуспешно са се опитвали да видят децата си, някои от родителите им пък видели през стъклената врата на входа, че момчетата са били водени от едно помещение в друго със събути обувки.

Практиката служителите на МВР системно да нарушават правата на задържаните е дългогодишна и остава устойчива въпреки сериозните усилие на редица неправителствени организации да „образоват“ родните полицаи, че адвокат, например, трябва да бъде осигурен на всеки заподозрян, не в момента на повдигане на обвинението му, а още след докарването му в съответното районно.

Именно осигуряването на правна защита на арестантите е сред най-сериозните и нерешими проблеми в полицейската работа, което неведнъж са констатирали организации като Български хелзинкски комитет, Институт „Отворено общество“ и други. Когато обаче става въпрос за непълнолетни лица, полицаите са длъжни да подходят още по-внимателно към задълженията си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук