Съдиите оставиха общинаря Пейко Янков в ареста

0
3100

Общинският съветник от Несебър Пейко Янков остава в ареста, реши Апелативният специализиран наказателен съд.

Както Спецсъда, така и Апелативния спецсъд приеха, че е налице реална опасност обвиняемият Янков да извърши друго престъпление ако бъде освободен.

Припомняме, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков се разследва като част от групата за рекет, побои и наркоразпространение на Димитър Желязков – Очите. Към него има три обвинения – за участие в организирана престъпна група, за палеж на казино в Слънчев бряг, а от днес, 23 август 2018 г. – и за изнудване.

Апелативният Спецсъд потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на несебърския общински съветник по воденото срещу него досъдебно производство, добило медийна известност като делото срещу групата на Димитър Желязков – Очите.

Мярката беше взета първоначално от състав на Спецсъда с определение от 15 август 2018 г., по искане на Специализираната прокуратура. След това определението бе обжалвано пред Апелативния спецсъд.

От Апелативната спецпрокуратура по време на днешното заседание оспориха жалбата и поискаха препотвърждаване на първоначално определената мярка за неотклонение.

Апелативният спецсъд отхвърли жалбата за промяна на мярката за неотклонение в по-лека. Магистратите приеха, че е налице обосновано предположение по всички повдигнати обвинения, включително и за участие в организирана престъпна група. Мнението на Апелативния спецсъд се разграничи от определението на Спецсъда, който бе приел, че обоснованото предположение е налице само досежно обвинението за изнудване.

Припомняме, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков беше последният задържан по разследването срещу Димитър Желязков-Очите, като Янков се предаде на властите сам.

Той беше с издадена Европейската заповед за арест, след като в деня на масовите задържания по Южното Черноморие – 1 август, Янков не бе открит в дома си.

Според прокуратурата Янков има ролята на редови член на групата на Митьо Очите.

Припомняме, че петимата задържани за участие в организираната престъпна група на Димитър Желязков – Митьо Очите бяха оставени в ареста с решение на Апелативния спецсъд. Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов, Венцислав Христов и Йордан Въчев са обвинени в участие в организирана престъпна група на Митьо Очите, занимаваща се с изнудване, палежи, нанасяне на телесни повреди, разпространение на наркотици и други престъпления от 2010 година насам.

Заедно с Димитър Желязков в Истанбул бяха арестувани и общинският съветник Бенчо Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, които бяха предадени на българските власти в рамките на 24 часа. Бенчев и Узун бяха разпитани и освободени, но няколко дни по-късно от прокуратурата обявиха, че все пак на Бенчо Бенчев ще бъдат повдигнати обвинения и това съответно стана.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук