Трите оставки стават ясни до края на следващата седмица, увери Цветанов

0
15099

Най-късно до края на следващата седмица ще стане ясно дали Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев ще останат на постовете си, или ще се лее министерска кръв.

Оставките на тримата министри са подадени. Те трябва да минат през коалиционен съвет и през премиера, да се намерят евентуални заместници и след това да се внесат и гласуват в Народното събрание, каквато е конституционната процедура по приемането на оставките. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов относно проведения снощи коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

По думите на Цветанов не стана ясно дали оставките въобще ще стигнат до парламента. Те могат да бъдат отхвърлени още на следващия коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП, който ще се проведе следващия понеделник, 10 септември.

Ако се реши оставките да бъдат внесени в парламента, това ще стане между сряда и петък, 12 – 14 септември. До края на седмицата трябва да стане ясно дали Нанков, Радев и Московски ще останат на постовете си, информира Цветанов.

Във връзка с възможността тримата гербери да останат на министерските си постове Цветанов даде като пример социалния министър Бисер Петков – след проведен разговор и с оглед на общественото настроение премиерът Бойко Борисов решил да не приеме продължението на процедурата по гласуването на оставката на Бисер Петков.

„Всеки министър като дава клетва си слага оставката в джоба“, посочи Цветанов. Той обясни и че това е била една от темите на вчерашния коалиционен съвет, но не останало време да се влезе в детайли.

Относно нагласите в ГЕРБ за оставките на тримата министри Цветанов заяви, че с най-силна подкрепа се черпи регионалният министър Николай Нанков – подкрепяли го голяма част от кметовете на партията, понеже ресорът му пряко засягал общините.

Всичко е стабилно. Продължаваме с изпълнението на 4-годишната коалиционна програма„, заяви Цветанов.

Той обаче допълни, че създалото се напрежение ще остане със сигурност.

Припомняме, че от няколко дни напрежението в голямата коалиция отново се повиши, след оставката от миналата седмица на трима министри – Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски – във връзка с тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 17 души.

На оставката остро се противопостави лидерът на НФСБ Валери Симеонов, тъй като те не са съгласувани с партньорите. На друга позиция е стои лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който няма претенции към премиера Борисов.

НФСБ и Валери Симеонов излязоха с остро изявление, с което поставиха ултиматум на правителството да започне същностни реформи. Симеонов предупреждава, че може да оттегли подкрепата си и да излезе от управлението.

От ВМРО поискаха коалиционен съвет заради оставките още в петък, а Каракачанов през цялото време призоваваше към диалог.

Във тази връзка вчера в МС се проведе коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, на който стана ясно, че НФСБ няма да се оттеглят от управлението на страната – стабилността на държавата надделя над емоциите на патриотите. Кабинетът „Борисов 3“ продължава в изпълнение на управленската програма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук