Топ 11 на най-добрите тийнейджърски филми от 90-те, които всички обожавахме (СНИМКИ)

Ако все още не си ги гледала, вече имаш занимание за този уикенд!

0
53132

Да си признаем – днес просто не се правят тийнейджърски филми, подобни на обичаните от всички от по-рано. Тези от нас, които израснаха през 90-те, са наясно, че през това десетилетие бяха създадени много филмови класики. Те бяха наистина легендарни и знаем това, защото и до днес все още са такива. Показаха ни някои от най-епичните екранни любовни истории.

Това беше и десетилетието, което представи на света Рийз Уидърспуун, Фреди Принз Джуниър, Джейсън Бигс, Сара Мишел Гелар, Райън Филип и Алисия Силвърстоун.

В духа на носталгията днес поглеждаме към някои от най-добрите тийнейджърски филми от 90-те години. Ако все още не си ги гледала, вече имаш занимание за този уикенд!

„10 неща, които мразя у теб“, 1999 г.

Младият Хийт Леджър… какво трябва да кажем повече? Шегуваме се, но лентата, която слабо се базира на Шекспировото произведение „Укротяване на опърничавата“, включва бурно момиче (Джулия Стайлс), лошо момче (Леджър) и пъстър екип от герои (включително Джоузеф Гордън-Левит). Точно от това са направени тийнейджърските мечти и дори Леджър пее “Can’t Take My Eyes Off Of You” пред цялото училище.

„Вече не мога да чакам“, 1998 г.

Този забавен, „луд“ и диво интелигентен филм за домашно парти показва всички видове тийнейджъри – спортиста, нърда, популярното момиче, позьора и други. И всичко се случва само за една нощ. 

„Секс игри“, 1999 г.

Все още един от най-горещите тийнейджърски филми правени някога, „Секс игри“ е романтичен трилър, който се фокусира върху трима ученици, изследващи сексуалността си. Райън Филип и Сара Мишел Гелар играят доведени брат и сестра, които се обзалагат за девствеността на младо момиче (да, Рийз Уидърспуун). Очевидно лошото момче се превръща в добро, когато се влюбва, а филмът завършва с една от най-великите песни – „Bittersweet Symphony“ на The Verve. 

„Целуни ме“, 1999 г.

Този филм е идеален за всеки, който някога е искал да може да се върне отново в гимназиалните си години, но без неловките моменти. Проследена е историята на 25-годишната журналистка (Дрю Баримор), който никога не е била целувана. Тя отива под прикритие като ученичка в местната гимназия, за да напише история и случайно се влюбва в учителя по английски (Майкъл Вартан). 

„Американски пай“, 1999 г.

Въпреки че може да се поспори за най-известната сцена с пая (знаеш коя), в основата си филмът е за намирането на пътя сред многобройните неловки моменти на младостта. Всеки може да се оприличи с Джим (Джейсън Бигс) по някакъв начин – дори ако не всички стигат до неговите крайности. 

„Луд по теб“, 1999 г.

В него виждаме Мелиса Джоун Харт и Ейдриан Грение в ролите на двама тийнейджъри, които се преструват, че излизат, за да накарат хората, които харесват да ревнуват само за да осъзнаят, че са се влюбили.

„Баровки“, 1995 г.

23 години по-късно този филм остава остроумен, стилен и изпълнен с добри цитати. („сякаш…“). Макар не всички да са искали да бъдат Шер Хоровиц, определено са си падали по раницата ѝ. 

„Тя е върхът“, 1999 г.

Тук участва Фреди Принз Джуниър като популярно момче, който се обзалага, че може да превърне едно непопулярно момиче в кралица на бала. Рейчъл Лий Кук играе „зубрачката“ Лани Богс, чиято трансформация до най-красивото момиче в училище буквално се състои в сваляне на очилата и подстригване. Все пак… живеем, за да открием себе си. 

„Знам какво направи миналото лято“, 1997

Проследена е историята на група популярни завършващи гимназисти, които случайно прегазват някого с колата си след партито си вечерта. Всички обещават, че никога повече няма да говорят за това, но скоро ще разберат, че тяхната убийствена тайна е разкрита и някой иска отмъщение. В този вълнуващ филм виждаме някои от любимите ни звезди от 90-те години, включително бъдещата двойка Фреди Принз Джуниър и Сара Мишел Гелар (които се срещнаха на снимачната площадка).

„Луди амазонки“, 2000 г.

Макар че този филм не е точно то 90-те години, но е толкова близо до тях (и толкова перфектен), че трябваше да го включим. В него има всички „съставки“, включително легендарен конкурс за мажоретки и епична любовна история (кой може да забрави сцената с флиртуването с четките за зъби?). Филмът е елегантен и дързък и ще го обичаме винаги. 

„На всяка цена“, 2000 г.

И този филм е от 2000 година, но е класическата история за момче, което мисли, че обича популярното момиче, докато не осъзнава, че всъщност е влюбен в най-добрата си приятелка. Плюсът са Шейн Уест и Джеймс Франко.

Бонус: Get real, 1998 г.

Макар и може би най-малко известният в този списък, този филм е може би най-важният. Разказва за един непохватен, привлекателен (и да, гей) тийнейджър, който започва тайна връзка с най-популярното момче в училище. Лентата изпреварва доста времето си. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук