САМО И ЕДИНСТВЕНО В DAILYPRESS-bg.com TV! Да си „обратен“ в Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)

Баровете, в които мъжки или транссексуални проститутки предлагат услугите си, са пълни догоре – по правило с турски женени мъже

0
303146
Бюлент Ерсой

По темата работи: Тодор СТЕФАНОВ, ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „ДЕЙЛИ ПРЕС“

Снимки/видео/информация: youtube.com, facebook.com, Бюлент Ерсой

В Истанбул има невероятни мостове, носталгични трамваи от миналото, дори остров със затвор. Въпреки че тук се изявяват най-много хомосексуални артисти в страната, почти никой не говори за гейове и лесбийки. Подобни разговори може да са опасни.

В Турция не е забранено да си гей или лесбийка. От много години по турските сцени се изявяват хомосексуални и транссексуални творци. Транссексуалната певица Бюлент Ерсой въодушевява публиката, а в селата на Анадола на семейните тържества редовно играят кючек мъже-танцьори, облечени в женски дрехи. Извън сцената обаче почти никой не смее да признае, че е хомо или транссексуален.

“Преди да дойда тук, доста се чудех как ще се чувствам в като хомосексуален”, казва 17-годишният ученик от Турция Томас Шад пред репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“. Той е в Истанбул от септември 2012 г. и доста бързо е разбрал, че тук почти не се говори за “обратните”, а в момента е в България на почивка.

Снимка на Angel Yovchev.
17-годишният ученик от Турция Томас Шад

“Ако разговорът се завърти около това, отговарям съвсем открито”, споделя момчето пред журналистът ни Тодор Стефанов.

Хетеросексуалните турци най-често реагират на хомосексуалните си сънародници с почти истерично отхвърляне. Затова преди няколко години един турски журналист предупреди читателите си да не ядат генетично обработени домати, защото могат да станат обратни. Турското министерство на здравеопазването пък се е заело да образова обществеността с информационни брошури за опасността от СПИН и твърди, че болестта се разпространява “изключително сред обратни”.

В мюсюлманските държави сексуалността продължава да бъде тема табу както и в България. “Вероятно именно разделението на половете благоприятства приеманата тихомълком от обществото хомосексуалност”, казва още Шад.

Снимка на Angel Yovchev.
17-годишният ученик от Турция Томас Шад

Когато мъжете или жените са насаме, е позволено всичко, казва той.

Снимка на Angel Yovchev.
Томас Шад

Всеки, който пристигне в Турция без предварителна информация, ще бъде впечатлен. Стари и млади турци се шляят по улиците в тясна физическа близост. Единият прегръща другия, а той се снижава и се сгушва в прегръдките му. Дори поседнали за малко на пейките в парка, в уличните кафенета или в метрото, мъжете демонстрират привързаността си и се докосват. Целуват се сърдечно по бузите за добре дошли и за довиждане. Тези жестове обаче не трябва в никакъв случай да се разбират погрешно. Защото хомосексуалният живот в Турция не се показва, а на мъжествеността се отделя специално внимание. “Всеки турчин се ражда войник” това е изречението, което всяко момче запомня от най-ранна възраст.

Снимка на Angel Yovchev.
Томас Шад

Така че гейовете и лесбийките предпочитат да не се отличават от останалите. Баровете, в които мъжки или транссексуални проститутки предлагат услугите си, са пълни догоре – по правило с турски женени мъже.

Официално за това не се говори.

И, разбира се, никой не е ходил там.

Снимка на Angel Yovchev.
Томас Шад
Снимка на Angel Yovchev.
Томас Шад

Според изследване на обединението на гейовете и лесбийките Lambda 63 процента от 400 запитани в Турция се чувстват принудени да се преструват, че имат хетеросексуални партньори.

89 процента крият сексуалната си идентичност напълно или частично.

“Транссексуалните са нападани на улицата, гонят ги от домовете им или полицията ги арестува”, казва Шад.

Доскоро Умут Гюнер, главен редактор и издател на списанието за гейове и лесбийки Kaos GL, е бил заплашен с три години затвор, след като посветил един брой на темата „порнография“.

Според обвиненията той публикувал „непристойни“ материали.

По-безобидни, но затова пък по-често срещани, са подигравките и дискриминацията на улицата. Преди няколко години истанбулски студенти организираха акция на солидарност. Те носиха тениски с надписа „моят приятел е гей“. През март 2007 г. 15 студенти от университета Билги в Истанбул основаха обединението Билги Гьоккусаги (дъга) – първият официален студентски клуб за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните в Турция.

Игра със собствени правила

„Чужденците се радват на особен статут“, казва Шад.

„Те могат да се движат много по-свободно и дори да казват открито, че са „обратни“. Въпреки това нощният живот крие опасности, особено в кварталите с червени фенери, където са повечето клубове за гейове и лесбийки.“

Запознанствата в баровете могат да струват скъпо.

„В тях обикалят много проститутки и човек трябва да е много предпазлив“, казва Шад. Когато дошъл тук, той трябвало да научи правилата на играта. „В началото доста безгрижно се возех на такси и се включвах във всеки разговор. Оказа се, че понякога шофьорите на такси правят сексуални оферти на мъжете-клиенти.“ Междувременно Шад се е научил да изглежда дистанциран и да е предпазлив. Същото правят и повечето турци.

„За щастие тук не ми се е случило нищо лошо“, твърди ученикът. Но пък е чувал истории, които го плашат. Като например онази за хомосексуалния турчин, чиито родители разбрали за сексуалната му ориентация от анонимно писмо, тъй като бил видян през нощта в определен район. Бащата започнал да говори със сина си с оръжие в ръка. „В такива случаи се питаш дали в тази страна можеш да посъветваш някого да говори открито за хомосексуалността си и да е откровен“, казва Шад.

Най-добре е всеки сам да събере смелостта за подобно нещо.

Транссексуалната певица Бюлент Ерсой 

Бюлент Ерсой 

Бюлент Ерсой 

Бюлент Ерсой

Бюлент Ерсой

Image result for bülent ersoy
Бюлент Ерсой
Related image
Бюлент Ерсой
Related image
Бюлент Ерсой
Image result for bülent ersoy
Бюлент Ерсой

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук