Москов отговори на Нинова за лаещите кучета

0
3197

Ако г-жа Нинова твърди, че някой ме бил хвърлил на кучетата, очевидно под кучета има предвид себе си, г-н Местан, г-н Карадайъ – това бяха хората които лаеха. Те създаваха в обществото страхове, непочиващи на обективни факти, което става ясно и от предмета на делото.

Това каза бившият здравен министър Петър Москов преди заседанието на делото срещу него в Спецсъда. Освен Москов, подсъдими по това дело са и бившият зам.-министър Адам Персенски, както и Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

Москов заяви, че никога не е имало съмнение за вида, качеството и ефективността на внесените турски ваксини. Тук разговорът е – трябвало ли е Здравното министерство (МЗ) да вкара ДДС в държавния бюджет. За това тече обвинението и се надявам, че ще приключи скоро, обърна се към адвоката си Менко Менков бившият здравен министър.

Относно изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска до подсъдимите олигарси да седнат подсъдимите политици.

„Г-жа Нинова е опитен политик и би трябвало да го знае, ако не знае – да й кажа – когато човек влиза в едно управление, било като по-голяма или по-малка политическа сила, единственото, на което трябва да разчита от своите партньори, е спазване на споразумението за мандата, за който е сключено това споразумение. Нито съм очаквал, нито очаквам от ГЕРБ нещо различно“, заяви Москов.

Той повтори, че не очаква нищо различно от спазване на политическо споразумение. Реформаторският блок и ГЕРБ не дължат нищо един на друг – нито подкрепа, нито каквото и да било друго. Единствено възможното между политически сили, явявали се с различна програма на изборите, е те да напишат съвместна програма за управление и да я изпълняват. Всичко останало е в сферата на момински желания.

Адвокатът на Петър Москов – Менко Менков не очаква делото да приключи скоро. За да улесним съда, приехме да разпитаме в открито съдебно заседание по-малко от 1/3 от всички свидетели, разпитани от прокуратурата. Не знаем, защо е внесен обвинителен акт срещу него. Както той, така и аз не разбираме обвинението, заяви Менков.

Адвокатът акцентира, че причина за делото бил внесен ДДС. Според него няма последици от ползване на тези ваксини. България е спечелила няколко милиона от тази размяна със взаимните насрещни дарения с Турция.

Припомняме, че на 12 март прокуратурата обвини бившия здравен министър Петър Москов, Адам Персенски и още трима души от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД.

Първоначалното обвинение към Москов е, че е приел ваксините, че е улеснил сключване на сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД и че не е упражнил контрол.

Персенски е обвинен, че след среща в резиденцията на турското посолство е подготвено двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини.

Той е изготвил и доклад пред министъра за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване.

На 19 юни бе даден ход на делото.

Точно половин година след това – на 12 септември започна делото срещу обвиняемите.

На заседанието по делото от 4 октомври стана ясно, че една от дарените турски ваксини е била без relеase сертификат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук