Горанов не защитава Симеонов, но без него ще има трусове

0
11014

Мая Манолова се вози в служебен автомобил с шофьор на НСО, но не ползва охрана и на практика използва една скъпа таксиметрова услуга, коментира пред БТВ финансовият министър Владислав Горанов.

„НСО е една скъпа таксиметрова компания. Точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява. Няма нищо целенасочено срещу омбудсмана. Тя ползва само кола и шофьор. Няма данни за заплахи към нея и не ползва охрана. За това казвам, че това е скъпо такси. Аз не ползвам кола от НСО. В правителство има и други колеги, които са се отказали. Нямам нищо против да се проведе дебат колите и шофьорите на НСО да отпаднат и за министрите“, добави той.

Има достатъчно мнозинство в парламента и той да функционира нормално, така че БСП имат правото да не се регистрират, това е една технология на парламентаризма, обясни финансовият министър.

„Оставката на Валери Симеонов е решение на коалиционния съвет. Аз не защитавам думите на Валери Симеонов. Със сигурност обаче, ако той излезе от управлението, в коалицията ще настъпят трусове и промени, а на този етап ние не искаме това да се случва. Няма предпоставки за предсрочни избори и структурни промени. Не можем да хвърляме държавата в хаос, за да угодим на болните амбиции на някои хора от опозицията, които неистово искат да управляват без да имат реална подготовка и възможност за това“, коментира Горанов.

50 милиона лева се отпускат от кабинета за коледни надбавки на пенсионерите, а сумите, които ще получат пенсионерите са сходни с дадените за Великден. „Не съм съгласен при сегашното състояние на пазара на труда да отпадне втората година по майчинство“, обясни Горанов.

Разходите в бюджета за хора с увреждания са над 2 млрд. лева. „Сега добавяме едни нови 150 млн. лева. Те ще дадат възможности на хората, които са над 18 години и вече не са деца, но е трудно интегрирането им в работната сфера, да получават доходи и помощ. Тези средства няма да решат всички проблеми, но са стъпка в правилната посока“, добави Горанов.

Според него, бюджет 2019 инвестира в човешките ресурси и образованието, модернизация на армията, здравеопазване и социалните сфери. „Обещахме да не променяме ставките на преките на данъците и го изпълняваме. Добрата новина е, че икономиката ни расте. Максималният осигурителен доход не е променян през последните 15 години“.

Бизнесът трябва да разбере, че за да задържим младите хора да работят тук, доходите трябва да растат. Бизнесът се оплакват, че няма работни кадри и трябва да помислят как да се реши този проблем. Процесът е труден и трябва да има комбинативно решение. Със сигурност няма бюджетна експанзия заради предстоящите избори догодина, смята финансовият министър.

„В този бюджет ние изпълняваме обещанията си и управленската програма. Няма нищо предизборно в него. Обещахме повече пари за образование, за заплати на учители, повече пари за здравеопазване и социалната сфера, увеличение на пенсиите. Всичко това се случва“, допълни той.

Във връзка с чакалнята на еврозоната Горанов е умерен оптимист. „Сега се подготвяме за близко сътрудничество с ЕЦБ по отношение на надзора на българските банки. След като това стане ще кандидатстваме и ще получим покана за ERM-2“

Ограничаването на печалбата на търговците на храни е непазарна мярка за финансовия. Промяната на ДДС е възможна тема, но за нас е неприемлива, а акцизът на горивата няма да бъде повишаван, защото е достигнал минималните нива в ЕС. Цените на горивата не зависят от правителството, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Финансовата рамка се обсъжда на съвместно заседание на три парламентарни комисии: бюджетната, социалната и здравната. Сред най-спорните моменти са увеличаването на максималния осигурителен праг от 2 600 на 3 000 лева от 1 януари. Това трябва да доведе до ръст на максималната пенсия до 1 200 лева, от началото на юли догодина, а пенсиите ще се увеличат с 5,7 на сто по швейцарското правило, коментира пред БНР социалният министър Бисер Петков.

Приоритети в бюджета за следващата година са образование, социална политика, отбрана и здравеопазване. „Критиката, която чувам от определени политически сили, дават се едни пари, а срещу тези пари няма контрол, не е вярна“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

БСП няма да подкрепи бюджета за догодина, защото „в него липсват реформи, дават се пари „на калпак“ и се сипват пари в продънени каци. Бюджетът има само една цел и тя е да купи политическо време за управляващото мнозинство“, коментира пред БТВ Крум Зарков от БСП.

„Това, че ние намираме тези искания за легитимни, съвсем не означава, че яхаме каквото и да е“, обясни Зарков относно критики, че БСП „яхва“ протеста на майките на деца с увреждания. Той иска всяка политическа сила да вземе ясно отношение по темата и да обяви какво подкрепя.

„Когато управляващото мнозинство осигури кворум, ние ще влезем и ще работим по законите и по всичко в дневния ред“, обясни той отказа на БСП да не се регистрира на пленарни заседания, докато Симеонов не подаде оставка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук