И големият Титаник потъна, предупреждава за бюджета Румен Гечев (ОБНОВЕНА)

0
13736

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Народно събрание

Бюджетът е голям. И Титаник беше голям, на потъна, включи се депутатът от БСП Румен Гечев в обсъжданията по Бюджет 2019 в пленарна зала.

Упрявляващите могат да слагат спасителните жилетки и да плуват към предсрочни избори, каза той.

Левият депутат също опроверга твърденията за икономически ръст. Нещо повече, Гечев е притеснен от отлива на чуждестранни инвестиции от страната ни.

Лидерът на БСП Корнелия Ниновасъщо се заяде с управляващите, че не се изказват в хода на дебатите за Бюджет 2019.

Вие си правете изводите защо, предупреди тя. Соцводачът обеща анализ на предлаганите от властта параметри и да им покаже, че алтернатива има и тя е възможна.

Социалистката критикува властта, че се хвали с високи икономически параметри, но в същото време националната статистика опровергавала твърденията за растеж на икономиката и за прилива на инвестиции.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова запита къде са Волен Сидеров и Валери Симеонов и защо ги няма в парламентарната зала по време на дебатите по Закона за държавния бюджет за 2019 г. на първо четене.

Соцводачът е на мнение, че най-социалният бюджет не решава нито един реален проблем.

Припомняне, че герберите се похвалиха, че парите за следващата година са най-социалните като параметри на бюджета и щели да решат редица социални проблеми.

По думите му й макрорамката за 2019 г. е бюджет на застоя и безпътицата.

Според Нинова бюджетът се прави, за да оцелее властта.

Явно провокирани от критиките на Корнелия Нинова управляващите решиха да защитят бюджета си.

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че ще извади стенограма, за да се мине през всяка една от цифрите, заложени в Бюджет 2019, защото може да се окаже, че в академичен стил много свободно се борави с числата.

Със стенограмата щяло да се проследи прецизно и внимателно всяко едно изказване в зала, заяви Горанов по повод изказването на социалиста Румен Гечев по време на дебатите за Бюджет 2019 на първо четене.

Според Горанов на второ гласуване трябва да се доразвие дебатът, за да се дадат отговори на част от породените въпроси. Той поиска да обсъди с Йордан Цонев критиката дали разходването на бюджета ще увеличи инфлацията или не.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова е на мнение, че Бюджет 2019 е поредният бюджет на устойчивия икономически растеж.

Бюджет 2019 ще доведе до ръст не само на икономиката, но и на приходите, стана ясно още от думите й. Стоянова не е съгласна с критиките на БСП, че правителството не се справя с политиката за доходите. Тя подчерта, че бюджетът е един от най-добрите бюджети през последните 10 години.

Искрен Веселин от „Обединени патриоти“ от своя страна заяви, че законът ще внесе в дома на всеки един гражданин по нещо. За втора година имаме бюджет, който отразява философията на управлението в страната.

Тази философия често беше критикувана, но тя работи, и факт, който потвърждава това, е стабилният икономически растеж. Говорят се много неща и много заклинения, когато трябва да се очерни една политика, посочи Веселинов и добави, че от ОП говорят за ръста на доходите почти от едно десетилетие.
Той също е на мнение, че бюджетът за следващата година е една крачка напред, той е добър, защото бюджетът дава най-много за най-важното в страната.

От ОП заявиха, че ще подкрепят макрорамката за следващата година.

Държавният бюджет за 2019 г. беше приет от депутатите на първо четене в Народното събрание със 115 гласа „за“, 85 против“ и 0 „въздържали се“.

Припомняме, че вчера на извънредно заседание депутатите разгледаха Бюджет 2019 – частта за НЗОК и ДОО, които бяха приети на първо четене. И на вчерашното заседание депутатите успяха да се скарат за събирането на кворум и наказанията си.

В края на работния ден Корнелия Нинова свика извънреден председателски съвет с настояването първо да се гледат данъчните закони, след което макрорамката за следващата година. Така тази сутрин депутатите започнаха сЗакона за корпоративното подоходно облагане.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук