АБВ призова за отмяна на плоския данък

0
956
Снимка: "Монитор"

На пресконференция АБВ представи основни параметри от политиката на партията, които счита за свой приоритет в социалната сфера и областта на здравеопазването.

Въпросите с пенсионната система, политиката на доходите и въпросите, свързани с хората с увреждания създават безпокойство за партията.

По отношение политиката на доходите от АБВ настояват плоският данък да отпадне и да се въведе необлагаем минимум, който да е равен на минималната работна заплата. Това би стимулирало потреблението, изразиха мнение от ръководството на партията. За диференцирани ставки на ДДС за основни хранителни продукти, учебници и лекарства се обявиха от АБВ.

„Нашата идея е хората с увреждания да бъдат обществено полезни и полезни за себе си“, заяви Георги Кючуков. АБВ е предложила спешни промени в ТЕЛК.Според Кючуков може да се използва методика на СЗО, която позволява експертиза, тя е въведена в Кипър и Естония и работи добре.

„Тези 150 млн. буквално са повече от същото, което беше досега, а хората с увреждания нямат нужда от това“, заяви той.

От АБВ настояват за промяна на системата за помощни средства, тъй като съществуват дискриминиращи наредби. Предложението на партията е изцяло отпускането на помощни средства да премине към здравната система, в частност към НЗОК. В здравното министерство не могат да бъдат допускани дискриминационни мерки. Затова АБВ ще сезира Комисията за защита от дискриминацията по този казус.

Ръководството на партията изрази опасения, че пенсионната реформа на практика е спряна. Липсва предвидимост в политиката на правителството, защото премахването на тавана на пенсиите от следващата година няма да се реализира, подчерта Кючуков и призова реформата в пенсионната система да не бъде стопирана.

Партията е създала стратегия за подобряването на пенсионната система до 2037 година, изтъкна и председателят Румен Петков.

Вариантът за пълна демонополизация на Здравната каса в момента е практически невъзможен, смятат от АБВ, поради необходимото разделяне на здравноосигурителните вноски между НЗОК и застрахователните дружества. С толкова малко средства системата не би функционирала.

Партията остро критикува промените в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на здравната каса. „Обсъждането на предложенията за бюджета касае финансовата област, но не и преходните и заключителните разпоредби“, подчерта Кючуков. Промените касаят финансирането на лечебните заведения, а не основите на здравната система. „Здравето е стока и с тази стока се търгува, докато болниците продължават да бъдат регистрирани като търговски дружества“, критикува Кючуков. „Здравната ни система е в доста тежка криза, нито изпълнителите, нито ползвателите, нито финансиращите органи са доволни от нея“, заключи той.

„Ще поискаме анализ на разходите и ефекта от въведената в МЗ система за пръстов отпечатък, защото по наше мнение той е безумен корупционен харч“, заяви председателят Румен Петков. От министъра на здравеопазването Кирил Ананиев партията настоява за подготовка на незабавен регламент за действията, свързани с лечение на хората, които не са плащали здравни осигуровки.

Около 80% от тях са роми, посочи той.

Румен Петков постави и темата за признаване на трудовото законодателство между България и Либия. Пред министъра на труда и социалната политика е повдигнат въпроса с междудържавните документи, гарантиращи социалната сигурност на българските граждани, работили в Либия. Министърът е готов да обсъди държавна спогодба. „Получих уверение от либийските власти, че правителството разполага с 80 млрд. долара фонд, с който може да се оперира в такива междудържавни отношения“, подчерта Петков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук