В квартал „Обеля“ протестираха с искане да бъде спрян строеж

Първият им протест бил на 25 ноември

0
1713

Жители на столичния квартал „Обеля“ протестираха за втори път срещу застрояването на зелените площи в района, лошата пътна инфраструктура в квартала, липсата на достатъчно детски плошадки, ясли и детски градини. Поводът за демонстрацията са продължаващите строителни дейности между блоковете 116 и 117 в „Обеля 1“, където според протестиращите отстояние между изкопа и съседните сгради е опасно малко, предаде БГНЕС.

Хора от столичния квартал „Обеля“ казват, че не могат повече да търпят бездействието и безотговорното поведение на местната администрация към проблемите в техния квартал.

Според жителите на квартала е наложително да се намери решение на техните проблеми.

На първо място изброяват – ограничаване на непрекъснатото застрояване на зелените площи, като по този начин се лишават децата им от места за отдих и игра. Сред другите проблеми, чието решение искат е и този за осигуряване на повече паркинг места за живущите, липсата на достатъчно спортни и детски площадки, недостатъчен брой детски ясли и градини. Липсата на отстояние между съществуващите жилищни сгради и новостроящата се до бл. 116 и бл. 117.

„Нашите искания всъщност са този строеж, който се намира в междублоковото пространство на бл. 116 и бл. 117 да бъде спрян и да бъде замразен. Според нас е абсолютно незаконово дадено разрешението да бъде на такова малко отстояние от нашите жилищни сгради, няма и 10 метра отстояние от нас. Да не говорим, че улицата, която дели новостроящата се сграда и нашият блок е прекалено малка и се използва от огромни камиони, които разрушават настилката. Така или иначе в този квартал нищо не е ремонтирано от години наред“, каза Силвия Камбурова, която е част от инициативния комитет на кв. „Обеля 1“.

Тя посочи, че от другата страна на бл. 117 също има две нови сгради, които тотално спират слънчевата светлина на няколко входа. Строежът, по думите й, започнал началото на ноември, а те протестирали няколко дни след това.

Първият им протест бил на 25 ноември. 

Силвия Камбурова коментира, че по описание се строи жилищна сграда 4+1 етажа, но тя не е виждала обявена скица, която да представи какво ще представлява самата кооперация. 

„Ние не знаем, просто виждаме изкоп и това, което е записано в информационната табела, че ще бъде жилищна сграда на 4+1 етажа. Никой не знае обаче колко точно ще бъдат, може и да са и повече“, допусна тя.

Миналата седмица е имало среща с кмета на район „Връбница” и главния архитект Здравко Здравков, на която присъствал техен представител. „На него са казали, че всъщност проектът е изцяло законов, че тук по проект от 1985 г. е трябвало да бъде застроено с кооперации, защо не е застроено обаче не знаем. Твърдят, че ни е дадена възможност да говорим, но истината е, че на нас никой нищо не ни каза за този строеж“, посочи тя.

„Тук се започна масово строителство в свободните площи в квартала. Няма детски площадки. В момента положението с паркирането през седмицата тук е трагично“, каза Любомир Ангелов, който живее в бл. 117.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук