Европа е длъжник на Африка, смята Борисов (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

0
12941

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София

Досега ние от Европа се отнасяхме с подценяване към Африка. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Виена след форума на високо равнище ЕС-Африка, който се провежда под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. Според Борисов това отношение не е печеливш процес.

„Това, което се говори на днешната среща, е да насърчим преди всичко частния сектор да инвестира в Африка и да се повиши нивото на образование“, обясни министър-председателят и допълни, че всички страни от Европа трябва да помогнат на Африка, където има сериозни социални различия.

Борисов заяви, че до 2022 г. Европейската комисия трябва да осигури 43 млрд. евро по фонд „Африка“.

„Има държави на континента, в които проблемът не е дигитализацията, а самата прехрана“, подчерта той и заяви, че ще е нужно поне десетилетие, за да има ефект от направените инвестиции.

Премиерът напомни, че по времето, когато континентът е бил колониална собственост, всичките му ресурси са били изсмуквани от редица европейски страни.

„Много от европейските държави са длъжници на Африка„, категоричен е Борисов.

Според него, въпреки че България не е била колонизатор, като член на Европейския съюз също трябва да прояви съпричастност.

Преди това в официалното си изказване на форума премиерът заяви, чеиндустриалната революция носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиките. Целта на провелата се среща е да допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента.

В своето обръщение българският министър-председател изтъкна, че дигитализацията оказва голямо влияние върху държавите и обществата ни, защото трансформира продукти, процеси и бизнес модели във всички отрасли – от строителството и здравеопазването до селското стопанство и туризма.

Според прогноза на Световния икономически форум след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

Борисов подчерта, че неслучайно този вид умения са били основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство.

По негови думи образованието е в основата на всяка икономика и благосъстоянието на гражданите. Премиерът заяви, че по тази причина в следващите две години страната ни ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект „Образование за утрешния ден“, който е насочен към дигитализацията на средното образование и предвижда създаване на отворени образователни ресурси, обучение на учители и ученици по дигитални умения, както и информационни кампании за дигитална компетентност, медийна грамотност и киберсигурност.

„Прилагането на нови дигитални технологии във всички сфери ще спомогне за развитието на африканските икономики и постигането на целите, начертани съвместно от ЕС и Африка“, каза още българският министър-председател.

Според него адекватното за времето образование и високите нива на грамотност на двата континента са предпоставка за всичко това.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Досега Европа подценяваше Африка. Това обаче не е печелившо. Сега трябва да се инвестира в Африка, особено в образованието. Всички трябва да им помогнем, но и те самите трябва да си помогнат. Фактът, че толкова държави присъстват на форума днес във Виена, е показателен.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 18 декември 2018 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук