Откриха улица „Астана“ в София

0
1168

„Наименоването на улица „Астана“ в центъра на София е символичен акт за укрепването на приятелските отношения между България и Казахстан.“ Това заяви председателят на Политическа партия МИР и общински съветник в СОС Симеон Славчев.

Според него това ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество между столиците на двете държави.

Улицата носи името на столицата на Казахстан и се намира в началото на Южния парк, в непосредствена близост до моста на влюбените на НДК, между х-л „Хилтън“, музей „Земята и хората“ и Музея за съвременно българско изкуство.

Предложението за наименованието беше внесено в Столичния общински съвет от Славчев и кметът на район „Триадица“ и беше прието през март.

Според Славчев София може да взаимства от Астана добрите практики, за да се направи градска среда в столицата привлекателна и достъпна за всички.

Името на улица „Астана“ в София е по повод на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Казахстан.

От своя страна посолството на Казахстан у нас направи проект за визията и модернизацията на улица „Астана“, като в него влизат монтирането на пейки и беседки за отдих, залесяване на дървета и озеленяване на района около улицата.

В проекта се включва още и поставянето на интерактивен информационен екран, на който ще се излъчват клипове и информация за Казахстан и столицата ѝ. Предвидено е и на пешеходната част от „Астана“ да бъде изграден и българо-казахстански културно-информационен център, в който ще бъдат представени културите на двете държави и да се организират изложби и други културни мероприятия.

На откриването на улицата присъстваха още посланикът на Казахстан в България Темиртай Избастин, посланикът на Русия Анатолий Маркаров, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, областният управител на София област Илиан Тодоров, бизнесменът Герасим Герасимов, Кубрат Пулев, Мъри Стоилов, дипломати, общественици, представители на бизнеса и граждани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук