Хижа „Родина“ на БДЖ тъне в разруха (СНИМКИ)

0
3714

Хижа, собственост на БДЖ, тъне в разруха. За това сигнализират от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.

Става въпрос за хижа „Родина“, която се намира на 4 км от местността „Златните мостове“ в близост до Боянския водопад на надморска височина 1566 м. Въпреки че е ценен паметник на модернизма, тя не работи повече от десетилетие.

По информация на ГИ за обществен и релсов транспорт в периода 2003 – 2008 г. сградата е ипотекирана като част от серията заеми, които тегли ръководството на БДЖ. По-късно поради непогасяване на вноските хижата е запорирана, а в края на 2016 г. е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител за около 1 млн. лева.

От инициативата твърдят, че са подали сигнал до прокуратурата за тази продажба. Въпреки че хижата все още е държавна собственост, тя не се използва и е оставена на произвола на съдбата, упрекват те, подкрепяйки твърдението си със снимков материал на рушащата се сграда.

Хижа „Родина“, собственост на Българските държавни железници, е построена през 1940 г. по проект, дарен от семейството архитекти Райна Дамянова и Атанас Делибашев.

Арх. Делибашев, заедно с арх. Иван Бояджиев е автор и на проекта за хотел „Железничарски Дом“ до Централна гара.

Нито една от двете сгради обаче не е обявена за културна ценност. Така стои въпросът и с останалите железничарски обекти в България, обобщават от ГИ за обществен и релсов транспорт.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

Изображение 397973

Изображение 397975

Изображение 397974

Изображение 397976

Изображение 397977

Изображение 397978

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук