Вълчо Арабаджиев остава в ареста

0
4583

Вълчо Арабаджиев остава в ареста.

Решението взе Специализираният наказателен съд, който не прие обжалването на защитата за промяна на мярката на Арабаджиев в по-лека.

Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления – укриване на данъци и пране на пари.

Припомняме, че в края на август при спецоперация в офиси в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“ бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът на Ветко Арабаджиев – Вълчо.

Защитата поиска от съда да не се взима каквато и да е мярка за неотклонение срещу обвиняемия с мотив, че не е извършил никакво престъпление и не е знаел нищо за пари в касетки.

Според адвокат Илиян Василев самото държавно обвинение се лашка и инкриминира собствените си подозрения в доказателствата по делото. По думите му прокуратурата не е в състояние да посочи нито едно извършено престъпление (от обвиняемия – б.р.) през последните години.

Защитата отсече, че обвиняемият се държи като заложник от българската държава, за да се намерят неговите родители – Ветко и Маринела Арабаджиеви.

От държавното обвинение държат на тежестта на събраните доказателства и все по-отчетливо се очертават подозренията за извършените от обвиняемия престъпления против данъчната система.

Защитата на Арабджиев алармира за влошаване на здравословното състояние на обвиняемия и поиска да бъде направена комплексна съдебно-медицинска експертиза. Съдът не уважи искането, но прие представените от тях писмени доказателства по делото.

От своя страна обвиняемият Вълчо Арабаджиев заяви, че никога не е мислил да се укрива, да извършва ново престъпление и това никога не му е минавало през ума. Той иска да бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение от наложената му.

Съдът не пусна Вълчо Арабаджиев от арест с аргумента, че от материалите по делото е видно, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен. Според съда обвиняемият няма опасност да се укрие, но има такава за извършване на ново престъпление.

Решението на съда може да бъде обжалвано в три дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Припомняме, че Интерпол издаде червена бюлетина за издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

След първоначалния арест Вълчо Арабаджиев, Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха пуснати под парична гаранция от спецсъда, но Апелативният спецсъд ги върна в ареста.

След края на заседанието адвокат Илиян Василев не пожела за коментира случилото се вътре.

Според него всички въпроси трябва да бъдат зададени на „уважаемия прокурор“, а не на него, а „каквото е имал да каже, го е казал в залата“.

„Аз говоря от две години какво представлява този съд. Рано или късно цялата държава ще разбере какво представлява този съд“, подчерта адвокатът.

Адвокат Василев отказа и да коментира условията в ареста, при които пребивава Вълчо Арабаджиев.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук