Лозан Панов иска проверка на прокурори за натиск върху съда

0
14409

Председателят на ВКС Лозан Панов предлага на Прокурорската колегия да вземе отношение по писмото до Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), изпратено от четирима прокурори, с което се предлага дело на съда да не бъде предоставяно на проверяваща комисия от ВКС.

Припомняме, че с това писмо и.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, прокурорът при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурорът при Апелативната специализирана прокуратура Тихомир Стоев се противопоставиха на искането комисия от ВКС да провери дали е спазена процедурата и закона по обжалването на променените мерки за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Проверката беше възложена със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов, на основание чл. 114, ал. 1, т. 9 от Закона за съдебната власт.

Прокурорите предложиха документите по делото да не бъдат предоставяни на проверяващите съдии от ВКС.

Става въпрос за случая от 16 ноември, когато на първа инстанция Иванчева и Петрова бяха освободени под „домашен арест„, но до освобождаване реално така и не се стигна, тъй като прокуратурата светкавично протестираопределението и Апелативният съд спря изпълнението му.

Проверката на ВКС откри пропуски и нарушения и заключи, че това е случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд.

В писмото си до Прокурорската колегия Лозан Панов пише, че за предложение на прокурорите да не се дава документацията на ВКС не само липсва правно основание, но и то представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост.

„Не на последно място целта му е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на АСНС. В своите Стандарти за независимостта на съдебната власт Висшият съдебен съвет посочва, че независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Тя трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. Намирам, че това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет“, посочва още Панов.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук