Ципрас се очаква да оцелее на вота на доверие в сряда

0
3236

Очаква се премиерът на Гърция Алексис Ципрас да оцелее на вота на доверие в парламента в сряда, след като „Независими гърци“ напуснаха коалицията заради разногласия около споразумението с Македония, информират „Ройтерс“ и „Катимерини“.

В неделя военният министър Панос Каменос, лидер на „Независими гърци“, обяви, че напуска коалицията, която управлява Гърция през последните четири години. Решението поставя под въпрос мнозинството на Ципрас в законодателния орган и увеличава вероятността от предсрочен вот.

Но инвеститорите са относително уверени, че Ципрас може да спечели вота. Дори и да изгуби гласуването, това би означавало изборите да се проведат няколко месеца по-рано, тъй като по план парламентарният вот трябва да се проведе през октомври, отбелязват банкери и анализатори.

Гръцките депутати ще започнат да дебатират вота на доверие във вторник, а гласуването ще се проведе в сряда вечерта.

СИРИЗА има 145 места в 300-членния парламент и подкрепата на един независим депутат. Управляващата партия се нуждае от още най-малко пет гласа.

Днес министърът на туризма Елена Кундура и депутат от АНЕЛ обявиха, че ще подкрепят Ципрас. Каменос изгони и двамата от партията. Още двама депутати от АНЕЛ съобщиха, че ще подкрепят гръцкия премиер.

Но критици се съмняват, че гръцкият парламент ще успее да прокара сделката с Македония. През миналата седмица македонският парламент ратифицира споразумението.

Основната опозиционна партия в лицето на „Нова демокрация“ в Гърция е против сделката. Според социологически изследвания партията води с 8-12% на СИРИЗА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук