Манафорт е работил с руски агент и след повдигането на обвиненията

0
1686

Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп, и предполагаем агент от руското разузнаване са замисляли план за бъдещето на Украйна по време на президентската кампания през 2016 г., което е продължило дори и след повдигнатите срещу лобиста обвинения.

Това пише британският вестник „Гардиън“, позовавайки се на американската федерална прокуратура.

От офиса на специалния прокурор Робърт Мълър внесоха документи в съда, в които пише, че Манафорт е комуникирал с Константин Килимник между август 2016 г. и март 2018 г. относно тема, която не е била известна на обществеността.

От информацията става ясно, че като част от продължаващите разговори с Килимник през февруари 2018 г. Манфорт еработил върху документ, озаглавен „Нова инициатива за мир“.

Адвокати на 69-годишния Манафорт разкриват в отделни съдебни документи от миналата седмица, че той е обвинен от Мълър, че е обсъждал „украински мирен план“ с Килимник „повече от веднъж“ и той е излъгал, когато е бил разпитван от прокуратурата.

Ако твърденията бъдат потвърдени, това би означавало, че бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп е работил върху план за уреждане на конфликта на Русия с Украйна в полза на Кремъл, докато в същото време руското правителство се намесва на американските избори в подкрепа на Тръмп.

Американското разузнаване заключи, че руската намеса е по нареждане на Владимир Путин, в полза на кампанията на Тръмп и във вреда на Хилари Клинтън. Мълър разследва дали помощници на Тръмп са замесени в руските действия.

49-годишният Килимник, завършил университет, свързан с военното разузнаване на Русия, се смята за основна фигура в опитите на Кремъл да се намеси на изборите през 2016 г.

Според Мълър Килимник е описан като „бивш разузнавач от Главното разузнавателно управление“ от Рик Гейтс, заместник на Манафорт в предизборната кампания на Тръмп. Килимник отрича да е работил за руското разузнаване.

Манафорт и Килимник са обсъждали украинския мирен план лично и със съобщения от 2 август 2016 г.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук