Вълчев прати социалисти да връщат в класната стая деца от гетата

0
9489
Красимир Вълчев

БСП предлага намаляване на учителската заплата до средната за странатавъв Визия за България. Така просветният министър Красимир Вълчев отговори на критиките на левицата за провалената ромска интеграция и за образованието.

Той е категоричен, че механизмът за ромска интеграция чрез образование е успешен. Над 30 000 деца допълнително са записани на училище. Когато институциите работят заедно, има успех, отчете министърът.

Вълчев съветва критиците да се включат в един екип, който се опитва да върне децата в училище, за да видят колко е труден процесът.

Образованието е дългосрочният най-ефективният отговор на проблема с интеграцията на тези деца, изтъкна той.

Червените, според него, не са разбрали, че част от проблемите са социално-културни и най-вече – отношението към образованието. Тук се изисквали целенасочени и дългосрочни мерки. Надявам се това да го разберат, защото образованието има нужда от приемственост в политиките, коментира министър Вълчев и подчерта, че образователната политика е най-важната за социално-икономическото развитие на страната.

Той отново захапа левицата, припомняйки, че тя предлага безусловни помощи за ученици от 1 до 4 клас. МОН акцентира върху работата на учителите, защото именно те най-много работят с децата. Всички в системата искали делегирани бюджети.

Решение той вижда в няколко аспекта – задължително образование, мотивирани учители и ранно обхващане на децата в образователната система. 

Най-важният актьор е и ще остане учителят, изтъкна Красимир Вълчев.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук