Вълчев потвърди: Има нарушения при изпълнение на бюджета на НИМХ

0
10765
Красимир Вълчев

Не е спазен бюджетният план на Националния институт по хидрология и метеорология. Това е установено при одитната проверка на бюджета, отчетността и управлението на института след получен сигнал, съобщи пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев. Сигналът до МОН е бил за свързаност между бившия директор на Центъра и определени юридически лица.

Такава свързаност обаче не е била открита.

По думи на Вълчев не може да се говори за нерегламентирано завишение на възнагражденията, тъй като те са изплатени по договори, сключени по реда на закона. министърът посочи обаче, че правото на разход е надвишено.

МОН не може да наложи санкции за установените нарушения в одитния доклад. Това е в правомощията на Агенцията за държавна финансова инспекция, обясни Вълчев и увери, че Агенцията също ще предприеме проверка.

Все още не е подписано споразумение за сградата, която БАН и НИМХ ще делят. Очаква се Общото събрание на БАН да изкаже мнение по предложението на МОН, според което ¼ от сградата трябва да остане на БАН, а останалата част да премине към НИМХ.

Припомняме, че от 1 януари тази година Националния институт по метеорология и хидрология премина към структурата на МОН. Тогава министър Вълчев заяви, че с бюджета за 2019 г. финансирането на института е подобрено и той ще продължи да работи нормално.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук