COVID рекорд в Австрия

0
49
В Австрия в сряда беше отбелязан рекорд на новозаразените с коронавирус, само за едно денонощие са били регистрирани 30 000 нови случаи в страната. Това потвърди на пресконференция федералният канцлер Карл Нехамер. Омикрон-вълната на пандемията се стовари с пълна сила, коментират експерти, като добавят, че развитието й съвпада с предварително направените моделни изчисления.

На заседание на австрийското правителство е взето решение около всички здравни заведения, както и около ваксинационните пунктове, да бъдат обособени охранявани зони и да бъде засилена съществуващата охрана, за да бъде предпазен медицинският персонал от агресивни актове на противници на ваксинациите. Силите на реда ще призовават лица или групи с непристойно поведение да напуснат охраняваните райони.

Властите и до днес бяха в правото си да разпръскват групи от хора, които затрудняват достъпа до здравно заведение, но предвид високата заболеваемост е необходимо това правило да се прилага още по-строго навсякъде и по всяко време. При психически и физически посегателства над персонала на здравните заведения или блокиране на достъпа до тях властите трябва да разясняват строгите наказателни мерки, които ще взимат спрямо нарушителите на реда и да осигуряват спокойна работа на здравните заведения.

„Многократно бяха прекрачвани червените линии, болничният персонал беше заплашван и бяха застрашавани човешки животи. Свободата на събиранията е голямо човешко благо, което трябва да се пази. Но където има права, има и задължения. Ще направим всичко възможно, за да защитим онези, които се грижат за нас и нашето здраве“, заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Герхард Карнер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук