Министър Заков: Търсим опции България да продължи да охранява небето си

0
153

Форматите, в които се обсъжда военна помощ за Украйна, са НАТО и ЕС

Снимка: архив, БГНЕС
„Изключително знаково е посещението на министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в България“. Това зави пред БНР министърът на отбраната Драгомир Заков.

По думите му тази визита показва силният ангажимент на САЩ към сигурността в НАТО като цяло. „Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното – България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници“, каза министърът.

Той съобщи, че изграждането на бойна група е на доста напреднал етап. „В момента се очакват офертите на съюзниците за попълване на този недостиг, който има в състава ѝ като способности. В близките дни ще уведомим публично“, заяви военният министър.
Драгомир Заков посочи, че страната ни осъществява еър полисинг с изтребителите МиГ-29, които има. „Ресурсът е малък и недостатъчен, така че ще разчитаме на нашите съюзници. Търсим опции България да продължи да изпълнява мисията по еър полисинг. Ние не охраняваме само българското небе, ние охраняваме и пространството на НАТО. Ако се налага, ще го правим и с наши съюзници“, каза министърът.

За поддръжката на МиГ-овете Русия, Беларус и Украйна не са опции. „Търсят се варианти за работа със съюзници от НАТО“, каза Заков.

До края на март ще излезе доклад за състоянието на въоръжените сили за 2021 г. „Той ще е публичен. Постарали сме се да представим истинската картина на нещата. Това ще е доклад, какъвто не е правен миналите години“, подчерта министърът на отбраната и изтъкна, че българската армия се нуждае от редица ключови и жизненоважни способности.

„Важно е да има всеобхватна програма за въоръжаване и модернизация. Тъй като това е дълг процес, в този период е необходимо да работим с нашите съюзници, докато усвоим тези способности“, заяви министър Заков.

Той подчерта, че не само военната помощ е важна за Украйна, но и хуманитарната, за която България много активно работи. „Форматите, в които се обсъжда военна помощ за Украйна, са съюзните формати – НАТО и ЕС“, каза Заков.

Министърът подчерта, че дипломацията винаги има шанс. „Това, което се случва в Украйна, е изключително неприятно и то в 21 век. Всички усилия са насочени към дипломатически пробив“, посочи министър Заков.

Елка Василева

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук