Прекрачили сме прага на нова геоложка епоха

0
533

Няма съмнение, че сме прекрачили прага на нова геоложка епоха, смята международен научен панел, пишат BBC News, цитирани от агенция Фокус. Екипът, натоварен със задачата да дефинира т.нар. антропоцен, посочва, че в далечното бъдеще – след милиони години, човешкото въздействие върху Земята ще бъде видимо в седиментите и скалите. Изследователите работят върху официалната класификация на новата епоха. Един от отворените въпроси е този за началната дата на антропоцена, като някои от членовете на екипа са на мнение, че е през 50-те години на миналия век. През това десетилетие започва масовото разпространение на “технологични материали” като алуминий, бетон и пластмаса. Това е и времето, когато термоядрени опити разпръскват радиоактивни елементи по цялото земно кълбо. Дълготрайната им активност ще бъде видима за всеки, който реши да изследва миналото, дори и след хилядолетия.

Докладът, публикуван в журнала Science от работната група по антропоцена, не представя пълни и окончателни заключения по въпроса. Той по-скоро хвърля светлина върху напредъка на проучванията. Ключовото откритие е, че човешкото въздействие върху Земята би трябвало да се разглежда като всепроникващо и отличаващо се с уникални характеристики, което дава основания за отделна класификация.

“Проучването разглежда мащаба на промените, които човечеството е причинило на планетата,” обяснява секретарят на екипа д-р Колин Уотърс. “Достатъчни ли са те, за да променят натрупваните в момента седименти и отличават ли се от епохата халоцен, започнала в края на ледената епоха? Сега това е потвърдено,” изтъква ученият от Британската служба за геоложки изследвания. По думите му по-голямата част от 37-те члена на екипа смятат, че живеем в период, който трябва да наречем антропоцен. Крайното решение, дали епохата антропоцен да бъде включена в официалната времева линия, описваща 4.6-милиардната история на планетата, ще бъде взето от Международната комисия по стратиграфия./Обекти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук