Онколог: В проекта на НЗОК финансирането на онкологичната дейност е намалено 2,5 пъти

0
945

В началото на март имаше среща между онколози и представители на НЗОК и беше подписан протокол за обема на финансиране за нашата дейност. В проекта за рамков договор на НЗОК, публикуван във вторник, финансирането на нашата дейност е намалено 2,5 пъти в сравнение с това, което е в момента. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ онкологът д-р. Филип Маринов, автор на отворено писмо, добило популярност в социалните мрежи.

Финансирането в онкологията, е разделено на два парични потока. Единият е финансиране на дейност, което означава, че НЗОК заплаща за дейността, извършена за лечение на онкологичните пациенти и този рамков договор касае това финансиране. Другото финансиране е, за медикаментите, които се прилагат директно за противотуморното лечение и те се заплащат директно от НЗОК и нямат отношение, към този тип финансиране.

Става въпрос за финансирането на самата дейност за лечението на онкологичните пациенти. На практика, от 470 лева, каквото е финансирането в момента, се намалява на 200 лева на ден. Освен това бива вменявано на лечебните заведения, че от еднодневен минимален болничен престой в момента, той става 2 дни.

Обикновено различните схеми на лекуване в медицинската онкология изискват престой между 24 часа и 5 дни, обясни онкологът. В момента лечението на онкоболните е разделено на клинична пътека и клинична процедура. Пътеката се прилага, когато се налага болнично лечение, а процедурата – когато лечението е под 12 часа, обясни лекарят: 

Има намаление в клиничната пътека 2,5 пъти. Същевременно има намаление и в клиничната процедура, която съществува в момента, също 2 пъти.

Маринов се опасява, че това ще се отрази в „рязко влошаване“ на услугата за пациента и икономии от съпътстващи медикаменти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук