Associated Press: На секретна среща разузнавачи от САЩ разкриха пред Тръмп „голяма заплаха за страната”

0
1321

Снимка: REUTERS

Милиардерът не се впечатлил много от тревогите на шпионите и посочил „вгледайте се в това, което ставаше у нас през последните 10 години – то е катастрофа!“

Разузнавачи от САЩ проведоха в сряда първия секретен брифинг за кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп. Обсъждани бяха заплахите за страната. За това съобщи американската агенция Associated Press (AP).

Агенцията отбелязва, че срещата е преминала в офиса на ню-йоркския отдел на Федералното бюро за разследване. Тя е продължила около два часа в кабинет, защитен от подслушване. Брифингът дали служителите от апарата на директора на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клипер. Тяхната задача била да запознаят Тръмп с „най-големите заплахи и поводи за безпокойство, появяващи се в цял свят”, съобщи ТАСС.

Републиканецът не е дал изявление по повод срещата. Единствено в интервю за Fox News заявил, че скептично се отнася към това, което е чул. На въпрос дали е готов да повярва на всичко казано, милиардерът отговорил: Не е толкова много за нашата страна. Искам да кажа – вгледайте се в това, което ставаше у нас през последните 10 години – то е катастрофа.

На срещата с разузнавачите Тръмп беше придружен от своите най-близки помощници – губернатора на шата Ню Джърси Крис Кристи и генерал-лейтенантът в оставка Майкъл Флинн, който по-рано оглавяваше Разузнавателното министерство на отбраната в САЩ.

По-рано CNN предположи, че на брифинга вероятно ще бъде представена обща информация за Русия, Северна Корея и Сирия, както и за терористичната групировка „Ислямска държава”. В същото време няма да се разисква информация за тайните операции на САЩ, за агентурното разузнаване, за методите на събиране на информацията. Такива данни се предоставят само на президента, се казва в репортажа на телевизията.

Брифингите за кандидатите за президентския пост се провеждат след националните партийни конгреси по разпореждане на действия президент на САЩ. Традицията на тяхното провеждане идва от 1952 година от президента Гари Труман, който предложил да има такъв брифинг за президента на Републиканската партия Дуайт Айзенхауер, за да придобие той представа за основните международни проблеми.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук